Ben IK een moordenaar? – Mattheüs 5:21-26

Ben IK een moordenaar?

Mattheüs 5:21-26

Mattheüs 22:34-40 – 34Toen de Farizeeën gehoord hadden dat Hij de Sadduceeën de mond gesnoerd had, kwamen zij bijeen. 35En een van hen, een wetgeleerde, vroeg om Hem te verzoeken: 36Meester, wat is het grote gebod in de wet? 37Jezus zei tegen hem: ‘U zult de Heere, uw God, liefhebben met heel uw hart, met heel uw ziel en met heel uw verstand. 38Dit is het eerste en het grote gebod. 39En het tweede, hieraan gelijk, is: U zult uw naaste liefhebben als uzelf. 40Aan deze twee geboden hangt heel de Wet, en de Profeten’.”
  1. Heel de Wet en de Profeten, oftewel alles dat God ons in het O.T. gebied en verbied hangt aan deze twee geboden. Zij vor-men het hart van de Schriften.
    1. a.w. liefde is het enige dat ons in staat zal stellen om Gods wet te kunnen vervullen; liefde voor God en liefde voor onze naasten. Liefde vanuit ons hart!
    2. En in de rest van de Bergrede zullen wij zien dat het Jezus gaat om het innerlijke van de mens, om het hart van de mens en niet het uiterlijke.
  2. Wat is het universele symbool van liefde? Het hart!
    1. Als je iemand liefhebt, dan heb je die persoon lief met je hart, oftewel met heel je wezen.
      1. En zo ook met God, God heeft ons met heel Zijn hart, met heel Zijn wezen lief. Hij kan niets anders dan ons lief te hebben want Hij is liefde!
        1. 1 Johannes 4:7-8 – 7Geliefden, laten wij elkaar liefhebben, want de liefde is uit God; en ieder die lief-heeft, is uit God geboren en kent God. 8Wie niet lief-heeft, kent God niet, want God is liefde.”
          1. Laten wij dit voor ogen houden wanneer wij vanmorgen onze tekst in duiken.
LEES MATTHEUS 5:21-30