De weg naar geluk deel 7B: Dolgelukkig zijn de vredestichters – Mattheüs 5:9

De weg naar geluk deel 7B: Dolgelukkig zijn de vredestichters

Mattheüs 5:9

  1. Wij hebben inmiddels negen zondagen besteed aan onze studie van de Zaligsprekingen van Jezus.
    1. In de inleiding van deze studie had ik benadrukt dat Jezus de Bergrede (Mattheüs 5-7) had gegeven om Zijn discipelen, ook wij die Hem vandaag de dag navolgen, te leren hoe het leven in het Koninkrijk van God er uit hoort te zien.
      1. En dat dit leven in Gods Koninkrijk voor nu is, voor van-daag de dag, het is niet iets dat per se bestemd is voor de toekomst.
      2. En wat Jezus ons in de Bergrede eigenlijk voorhoudt is niet zo zeer een lijst van geboden waaraan wij ons moeten houden, maar eerder een profielschets van de wedergebo-ren christen.
        1. Als men wil weten hoe een echte wedergeboren christen er uit hoort te zien, dan hoeft men zichzelf alleen maar te bekijken in de spiegel van de Zaligspre-kingen.
  • Het gaat Jezus hier niet zo zeer om wat de christen doet, maar wie hij is. Want wie hij is, zal bepalen wat hij doet of laat.
  1. En dus trapt Jezus de Bergrede af met de Zaligspre-kingen die ons laten zien dat het christen zijn inderdaad te maken heeft met het zijn.
    1. Tot negen keer toe zegt Jezus: “Zalig zijn zij of zalig bent u”.
  2. Het is de beste toetssteen waaraan wij kunnen zien of wij daadwerkelijk christen zijn of slechts christen in naam.
  1. Alles dat Jezus in de zaligsprekingen noemt is voor de na-tuurlijke mens onmogelijk om te zijn. Het is voor de mens al-leen mogelijk om zó te zijn, wanneer de Heilige Geest, de Geest van Christus in de mens woont en over de mens regeert.
  2. Wat ik door de gehele studie heb benadrukt is dat God wil dat Zijn kinderen zalig zijn.
    1. Zalig betekent dat je in het diepst van je wezen dolge-lukkig bent.