Route 66 Lukas

Vandaag gaan we verder met de preekserie Route 66. We zijn in de serie terecht gekomen bij het Bijbelboek Lukas, het Evangelie van Lukas.

Met Route 66 bekijken we elk Bijbelboek in vogelvlucht. We kijken o.a. naar de persoon die het boek geschreven heeft, waar het boek in grote lijnen over gaat, wie de hoofdrolspelers zijn, we kijken naar een aantal sleutelverzen, en last but not least, waar Jezus in het boek te vinden is.

Het doel is 1) om eigen te maken wat God aan ons gegeven heeft, de Bijbel, 2) om Jezus Christus te gaan kennen zoals de Bijbel Hem aan ons openbaart, en 3) om te leven zoals Hij het wil, naar Zijn voorbeeld.

Mijn gebed en mijn hoop is dat deze samenvattingen van de Bijbelboeken jou en mij gaan helpen om Gods doel hiermee te gaan bereiken.

Inleiding

Het Evangelie van Lukas is de 3e van de drie synoptische evangeliën; Mattheüs, Markus en Lukas. Het woord synoptisch is een samenstelling van twee Griekse woorden en het betekent simpelweg: ‘samen hetzelfde zien’.

Dit betekent dat deze drie het leven en de bediening van Jezus in grote lijnen vanuit hetzelfde perspectief voor ons hebben vastgelegd. Er zijn veel overeenkomsten.

Het Evangelie van Johannes is in dit opzicht anders. Bijvoorbeeld in alle drie synoptische evangeliën zien we o.a. de gelijkenissen van Jezus. Johannes noemt geen enkele gelijkenis. En zo zijn er nog meer verschillen tussen de eerste drie evangeliën en Johannes. Hier zal ik volgende week iets meer over vertellen.