Romeinen 12:9-11 (22-9-2024) – De Heilige Geest zet aan tot liefde
Vanochtend pakken we de studie weer op in Romeinen. We gaan verder met onze vers-voor-vers studie door dit prachtige boek. We pakken het op in v9 van H12, waar Paulus een hele lijst met korte uitspraken gaat geven; uitspraken die ons aan het denken, en bidden, horen te zetten.
- Paulus wijst ons op he volgende: de Heilige Geest zet aan tot liefde.
v9 De Heilige Geest zet aan tot liefde – echte liefde
Paulus schrijft een geweldige brief aan de kerk in Rome. Hij zet het Evangelie uiteen, op een manier die zijn weerga niet kent. Hij wil, door de Geest geleid, duidelijk maken hoe geweldig en groot het Evangelie is, wat de impact is en hoort te zijn, en hoe God dit aan ieder mens wil geven.
- Hij is begonnen met uitleggen dat we zondaren zijn die redding nodig hebben (H1-3). Daarna heeft hij laten zien dat redding uit geloof is (H4-5), dat God ná de redding aan de slag gaat met heiliging (H6-8) en dat Hij door Israël heen Zijn trouw laat zien (H9-11).
- Vervolgens (H12-16), is hij aan het laten zien wat de praktische impact hoort te zijn van het Evangelie op de christen. H1-11 geven ons de theologie, wát we geloven, H12-16 wijzen ons op wat God dan dóór ons heen wil doen, de praktijk.
- En hij is begonnen in H12:1-8 met uiteenzetten dat we God toegewijd en vernieuwd in ons denken horen te zijn (v1-3), dat we één lichaam met de kerk zijn (v4-5) en dat Hij iedereen genadegaven heeft gegeven om Hem en Zijn lichaam te dienen (v6-8).
De Heilige Geest is dus bezig om Zijn werk, in Zijn kerk te laten zien. Hij wil dat we als één lichaam elkaar dienen. Dat is de gedachte die Paulus voortzet in v9-21; vanaf H13 gaat hij in op een nieuw onderwerp. Alles hier valt dus onder hoe we als kerk, éénsgezind, Zijn wil kunnen leven.
En een van de belangrijkste dingen die we kunnen doen als christenen, is liefhebben (v9). We horen Bijbelse liefde te hebben en te geven; we hebben zelf Gods liefde ontvangen, dat is dan ook wat ons hoort te kenmerken.
Johannes 13:34-35 “Een nieuw gebod geef Ik u, namelijk dat u elkaar liefhebt; zoals Ik u liefgehad heb, moet u ook elkaar liefhebben. Hierdoor zullen allen inzien dat u Mijn discipelen bent: als u liefde onder elkaar hebt.”
- Liefde, agapē, in zowel Johannes 13 als Romeinen 12:9, hoort ons te kenmerken. Dit is liefde die “een afkeer van het kwade” heeft en vasthoudt “aan het goede” (v9). Deze liefde keurt niet alles goed dat de mens doet; dit is liefde gebaseerd op Wie God is en hoe Hij is.
- Paulus spreekt in H12 over deze liefde, na 11 hoofdstukken vol te hebben geschreven over Gods liefde voor ons. Liefde die op zonde wijst (H1-3), tot geloof aanzet (H4-6), heiligt (H6-8) en trouw is aan wat God gezegd heeft (H9-11).
Hij wijst ons op iets heel belangrijks: liefde moet oprecht zijn. Het woord “ongeveinsd” heeft het idee van ‘oprecht’. Dát is hoe Gods liefde is, dat is daarmee ook hoe onze liefde hoort te zijn. God is oprecht in Zijn liefde, wat Hij heeft laten zíen door Zijn Zoon te geven (Romeinen 5:8).
- Hoe naar is het als iemand ‘nep’ naar je doet? Neppe liefde, niet oprecht gedrag is iets waar weinig mensen tegen kunnen. Zeker niet als het om “liefde” gaat. Als kerk horen we oprechte, ongeveinsde liefde te hebben.
- Naar elkaar, dus naar de kerk. We horen elkaar lief te hebben; dat geldt voor iedereen in de kerk. We hoeven niet beste vrienden met iedereen te zijn, dat kan simpelweg niet. Maar iedereen hoort onze oprechte, Bijbelse liefde te ontvangen.
- Naar de wereld. We hebben de Grote Opdracht gekregen. Deze boodschap brengen met ‘neppe liefde’, zal niet aankomen. We horen van mensen te houden zoals God van hen houdt. Dat is namelijk échte liefde.
- In je huwelijk, je gezin, op je werk, in de supermarkt, etc. op al deze plekken is ‘ongeveinsde liefde’ nodig. Want op al die plekken is Gods liefde, het werk van de Heilige Geest, keihard nodig.
- Liefde is een werkwoord in dit geval. Het gaat niet om een gevoel, dit gaat om actie. De liefde die we van God krijgen is actief. God gaf, Jezus kwam, God vergeeft, etc. allemaal o.b.v liefde. Onze liefde, door de Geest geleidde liefde, is actief.
- Liefde in de kerk, je gezin, voor de wereld, etc. is allemaal actief. Deze liefde hoort ons aan te zetten tot daden, tot uitreiken, tot getuigen van Jezus Christus. Dát is waar échte Bijbelse liefde over gaat.
Galaten 5:22 “De vrucht van de Geest is echter: liefde, blijdschap, vrede, geduld, vriendelijkheid, goedheid, geloof, zachtmoedigheid, zelfbeheersing.”
- De Geest produceert vrucht in ons: “liefde”. Liefde als vrucht is iets dat de ander plukt van ons leven, van ons gedrag. En dat laat zien dat liefde, geleid door de Geest, een uiting is, een daad. God wil dat ons leven daden voortbrengt van liefde.
Daarnaast moet de liefde “een afkeer van het kwade” hebben en zich vasthouden “aan het goede”. Echte, Bijbelse liefde is gericht op het goede. Liefde wil het beste voor de ander, geen kwaad. Echte liefde richt de ander op God, op de goede dingen om te doen.
- Veel van wat ‘liefde’ heet vandaag de dag, richt de mens op “het kwade”. We laten ons leiden door ons gevoel, gedachten, etc. I.p.v. dat ons hart geleid wordt door God, laten we ons hart ons leiden. En dan zijn we heel gevoelig voor de aanvallen van de vijand.
Dit is dus ook waar we de leiding van de Heilige Geest in nodig hebben. Te vaak zijn we alleen bezig met ons afkeren van het kwade, zónder ons aan het goede vast te houden. We kunnen zo makkelijk óf óf doen, i.p.v. én én. En dat is waar de Geest juist in wil leiden.
- Ook dit is iets wat het lichaam van Christus nodig heeft. We hebben broeders en zusters nodig die ons hierin helpen, die ons leiden. Kiezen tégen het kwade en vóór het goede is niet altijd makkelijk. Daarom mogen we dat samen doen.
- Dit is waar ‘fellowship’, christelijke gemeenschap tussen broeders en zusters, noodzakelijk is. Ik heb het nodig om op Jezus gewezen te worden. Ik heb jullie nodig om me van het kwade af te keren en op het goede te richten.
- We hebben het nodig om als één lokaal lichaam te opereren. Dat is waarom God ook kerken gegeven heeft. Hij wil dat we het leven samen leven, in elkaar investeren, zodat we samen meer op Jezus gaan lijken en Zijn licht laten schijnen in de wereld.
Paul Tripp: “God heeft christelijke gemeenschap ingesteld, precies omdat ik het leven niet alleen aan kan. De gevallen wereld brengt me op mijn knieën, en als ik het leven op mijn manier leef, zou het een totale en complete ramp zijn. Ik wil je aanmoedigen om jezelf onder te dompelen in een bewust opdringerige, om Christus draaiende, door genade gedreven en verlossende gemeenschap.”
Dit is wat wij mogen leren, dit is waarom we “één lichaam in Christus” zijn (v5). We hebben elkaar nodig, elkaars liefde, elkaars correctie en hulp. God heeft ons aan elkaar gegeven, zodat we sámen christen kunnen zijn in deze wereld. En dat we sámen échte liefde kunnen hebben en leven.
v10 De Geest zet aan tot broederliefde
Hier lijkt Paulus in het Nederlands hetzelfde te zeggen als in v9, maar het is net anders. Het woord voor liefde in v9 was agapē, in v10 gaat het om philadelphia. De focus komt steeds sterker op de onderlinge band te liggen die er in de kerk hoort te zijn.
- Waar v9 in algemene termen spreekt over “liefde”, gaat philadelphia echt over “broederlijke liefde” (v10). De basis voor agapē liefde is een keuze; niks aan de ander maakt hem/haar jouw keuze, jouw liefde, waard. Je kíest om van de ander te houden, wat er ook gebeurt.
- Dat is anders bij philadelphia; hier is er een ‘familieband’. Dat kan door bloed, nationaliteit of samen “één in Christus” zijn. Bij deze liefde is het feit dat iemand deel is van dezelfde familie de reden dat je van de ander houdt. Wie de ander ook is, of je de ander aardig vindt of niet.
- En dat aspect is cruciaal voor Bijbelse fellowship, voor Bijbelse liefde. Als wij allemaal alleen zouden omgaan met de mensen die ons liggen, met wie we een klik hebben, dan zouden velen buitengesloten worden in de kerk. Zo zitten wij in elkaar.
- Door Bijbelse fellowship worden we door de Geest (liefdevol) gedwongen om om te gaan met mensen buiten onze comfortzone. We leren houden van iedere broeder of zuster, puur en alleen omdat we familie in Christus zijn.
- We leren de keuze van agapē ook maken voor hen die familie zijn. We houden van mensen die we normaal niet zouden zien staan, puur omdat we philadelphia hebben voor onze familie in Christus.
Dit is noodzakelijk om het lichaam van Christus als geheel te laten werken. God heeft ieder een plek in dat lichaam gegeven, jij mag leren de plek in te nemen die God voor jou heeft. We mogen leren om Hem te eren, Hem te prijzen; juist ook door het liefhebben van Zijn lichaam.
- En hoe meer we die liefde gaan hebben als kerk, hoe meer dat gezien wordt. En hoe meer God ons ook zal gaan gebruiken om de wereld te bereiken. Hoe meer Bijbelse liefde regeert, de norm is, hoe meer er in liefde uitgereikt zal worden naar nog-niet-gelovigen om ons heen.
Elkaar “hartelijk lief” hebben is een uitdaging die groter is dan wij zelf aankunnen. Maar dat is wel wat de Heilige Geest in en door jou heen wil doen. Hij wil alles uit de weg ruimen dat Zijn liefde in de weg zit; alle pijn en verdriet, alle vooroordelen, gedachten, persoonlijke voorkeuren, etc.
- Hij wil ervoor zorgen dat je “hartelijk lief” kán en zál hebben. Maar dat is wel iets dat je wat kost. Dit is niet gratis. God gaat dingen uit je weghalen, zodat Hij in je kan leggen wat er wél hoort te zijn. Hij gaat je denken veranderen, zodat je zal zien dat dit nodig is.
- Wij willen vaak de uitkomst, zonder het proces dat voorafgaat. Dat is niet hoe het werkt bij God. Om de philadelphia te krijgen die Hij hier benoemt, moet je in relatie met je broeders en zusters zijn.
Dit is ook waar commitment aan een lokale kerk heel belangrijk is. We zijn heel snel geneigd om ook verder te kijken, naar andere christenen búiten onze eigen kerk. En laat vooropstaan, daar is ook zeker een plek voor; we kunnen niet in een isolement gaan leven of denken.
- Tegelijk moeten we niet vergeten dat dit een luxe situatie is. Voor de 1e kerk was er niet de luxe om verschillende dingen op verschillende plekken te doen. Het idee was júist dat je hevig investeerde in de lokale kerk waar je deel van was, want je had niemand anders.
- Daardoor zat je ‘vast’ aan de mensen uit die kerk, ook al vond je dat lastige mensen. Er was simpelweg geen optie om je fellowship ergens anders te halen. Ze leerden elkaar waarderen, liefhebben, etc. Men was elke dag samen (Handelingen 2).
- Bedenk dat veel christenen slaven waren, zeker in Rome. En die kwamen toch structureel samen, ook al moest dat op ‘onhandige’ tijden. Ze konden pas weg als dat van hun meester mocht.
- Wij denken het druk te hebben, zij hadden geen agenda; hun meester bepaalde wanneer ze klaar waren. En daarna zochten ze elkaar op, zodat ze samen fellowship konden hebben.
- Daardoor zat je ‘vast’ aan de mensen uit die kerk, ook al vond je dat lastige mensen. Er was simpelweg geen optie om je fellowship ergens anders te halen. Ze leerden elkaar waarderen, liefhebben, etc. Men was elke dag samen (Handelingen 2).
Laten we niet onderschatten dat we alles wat we in H12 leren, leren toepassen in de context van de lokale kerk. We zien Gods trouw (H9-11) als lokale kerk in Israël, en in de kerk. Heiliging gebeurt in de kerk (H6-8), geloof hoort men over in de kerk (H4-5), zonde wordt gepredikt in de kerk (H1-3).
- Hoe kunnen we elkaar ‘voorgaan in eerbetoon’ als we elkaar niet liefhebben? Hoe kunnen we dit doen als we niet bereid zijn te investeren in elkaar? Dit is wat we nodig hebben. Dat is waarom we de fellowship groepen hebben. Die zijn keihard nodig om christen te zijn.
- Álles dat bij de christelijke wandel hoort, doen we sámen. In álles zijn we één lichaam, dat is o.a. waar om we elkaar zo hard nodig hebben, waarom we fellowship nodig hebben. En dat is waarom de Geest ons aanzet tot liefde.
Liefde die elkaar eert, is liefde die de ander hoger acht dan zichzelf. Dat is liefde die, ongeacht wie de ander is, uitreikt; liefde die omziet naar de ander. God wil dat Zijn kerk omziet, praktisch liefheeft, elkaar draagt in gebed, tijd met elkaar doorbrengt, etc. Allemaal door Geest-geleide liefde.
- Het is dus heel belangrijk dat we Heere vragen wat Hij van ons vraagt. We kunnen druk zijn met allerlei dingen, goede dingen, zonder de juiste dingen te doen. God wil ons allemaal leiden om te doen wat juist is, wat past bij Zijn Woord en Zijn wil voor jouw leven.
- Ben jij druk? Te druk voor fellowship met je broeders en zusters uit de gemeente waar God je geplaatst heeft? Vraag God of je bezig bent met de juiste dingen. Veel van wat we doen is goed, niet alles is juist. Laat Hem bepalen wat juist is.
v11 De Geest zet aan tot liefde – dienende liefde
Het is belangrijk dat we de volgorde der dingen goed begrijpen: de liefde die we naar de ander moeten tonen, is niet iets dat we zelf moeten opbrengen of bedenken. Alles begint, en eindigt, met God, met Zijn liefde voor jou.
1 Johannes 4:19-21 “Wij hebben Hem lief, omdat Hij ons eerst liefgehad heeft. Als iemand zou zeggen: Ik heb God lief, en hij zou zijn broeder haten, dan is hij een leugenaar. Want wie zijn broeder, die hij ziet, niet liefheeft, hoe kan hij God liefhebben, Die hij niet gezien heeft? En dit gebod hebben wij van Hem, dat wie God liefheeft, ook zijn broeder moet liefhebben.”
- Doordat we Zijn liefde ontvangen hebben, ultiem zichtbaar in Jezus’ offer, maar ook in hoe Hij dagelijks bij ons is, kunnen wij liefhebben. We mogen éérst Zijn liefde ontvangen, zodat we daarna door Zíjn liefde de ander kunnen liefhebben.
En doordat we die liefde ontvangen, worden we actief. We zullen “niet traag wat (…) inzet betreft” zijn (v11). De liefde zal ons gaan dringen om dingen te doen. Het zullen niet altijd dingen zijn die we leuk vinden, maar we leren om het uit liefde te doen.
Guzik: “Als we geroepen zijn voor warme relaties en goede manieren, weten we ook dat we geroepen zijn om hard te werken. De kerk is geen plek voor luiheid.”
- Wanneer Gods Geest leidt in liefde, aanzet tot liefde, is handelen het logische gevolg. Je zal wíllen handelen in liefde, gáán handelen naar die liefde. Er is dan geen ruimte voor ‘traagheid’, ‘luiheid’. Er is alleen ruimte voor Zijn agenda, op Zijn tijd en op Zijn manier.
- Het is belangrijk dat we begrijpen dat dit allemaal ín en dóór de Geest is. Hij gaat namelijk dingen van ons vragen die veel te groot en te moeilijk zijn om te doen. Op Zijn manier liefhebben is onmogelijk voor ons. Daarom is Zijn leiding hierin cruciaal.
- Ben jij lui? Ben jij ‘traag wat inzet betreft’? Dit is een vraag die je echt in gebed bij de Heere neer moet leggen. Laat Hem jou overtuigen van het antwoord. Hij wil je helpen en leiden om actief te zijn, in en door Hem je in zetten.
- Het is belangrijk dat we begrijpen dat dit allemaal ín en dóór de Geest is. Hij gaat namelijk dingen van ons vragen die veel te groot en te moeilijk zijn om te doen. Op Zijn manier liefhebben is onmogelijk voor ons. Daarom is Zijn leiding hierin cruciaal.
Paulus wil ook dat we “vurig van geest” zijn, niet uitgeblust of slechts een klein vlammetje hebbende. Hij spreekt hier over ‘koken van hitte’. Dat is hoe we horen te zijn, hoe de liefde in ons hart hoort te zijn; dat is de liefde die de Geest in onze harten wil leggen.
- Dat is ook een liefde en een passie die nodig is. Als christen kom je tegenstand en moeilijkheden tegen; je loopt tegen dingen aan die groter zijn dan je aankan. Dan heb je het nodig om “vurig van geest” te zijn.
Wiersbe: “Christus dienen betekent normaal tegenstand van de duivel en dagen van ontmoediging. Paulus vermaant zijn lezers om hun geestelijke passie vast te houden, omdat ze de Heere dienden en niet mensen. Wanneer het leven moeilijk wordt, kan de christen het zich niet veroorloven om koud te worden qua passie.”
We hebben het nodig om door de Geest ‘warm gehouden’ te worden. We hebben Zijn vurige invloed nodig om onze levens in vuur en vlam te zetten voor Hem. Alleen door dat vuur zullen we door kunnen gaan, zullen we trouw kunnen blijven, de hoop en focus kunnen houden.
- Hij gebruikt o.a. Zijn Woord, gebed, fellowship, lofprijs en aanbidding, etc. om ons aan te vuren. Wij mogen leren om die dingen op te zoeken, deel te maken van ons leven. Hoe meer structuur we hierin hebben, hoe meer we onszelf helpen om door Hem vurig te blijven.
- Sta jij nog in vuur en vlam voor Hem? Ben jij nog “vurig van geest” of is er iets in jou geblust? Er zijn allerlei omstandigheden die het vuur in ons hart kunnen blussen. God wil je dan weer aanwakkeren, zodat je Hem zal dienen zoals Hij wil.
De laatste uitspraak is “Dien de Heere” (v11). Het idee hier is een actief jezelf onderwerpen aan God in gehoorzaamheid. De liefde van de Heilige Geest zal je aanzetten om de Heere te gaan dienen, wat Hij ook van je vraagt.
- Onderwerpen aan God is de keuze; dat is iets dat jij moet willen. God is niet op zoek naar capabele mensen, Hij wil beschikbare mensen. Als jij jezelf beschikbaar maakt voor Hem, bereid bent om te doen wat, waar, wanneer en hoe Hij het wil, gaat Hij je capabel maken.
Hij weet wat goed is voor de ander, voor het lichaam van Christus (v4-5). Als jij beschikbaar bent, gaat Hij je leiden om te ‘dienen’, ‘vurig’, ‘met in zet’, met ‘hartelijke liefde’, liefde die ‘vasthoudt aan het goede’, liefde die ‘ongeveinsd’ is. De vraag is dus of jij beschikbaar bent voor de Heilige Geest.
Jezus bouwt Zijn kerk (Mattheüs 16:18). Dat doet Hij, God, o.a. door het werk van de Geest dat Paulus in Romeinen 12 omschrijft. De Heilige Geest zet aan tot liefde, omdat liefde ons kenmerk hoort te zijn. Die liefde heb jij zelf nodig, heeft Jezus’ lichaam nodig en hoort zichtbaar te zijn naar buiten.
- De Geest geeft echte, oprechte liefde; liefde die zich stevig vasthoudt aan het goede (v9). Liefde die iedereen in het lichaam herkent en erkent (v10). Liefde die actief is, vurig voor God is, God dient (v11). Liefde die van jou vraagt om beschikbaar te zijn voor God.
Deze liefde is zichtbaar in Jezus Christus, Gods liefde voor jou. Hij heeft Zijn Zoon voor jou gegeven, om dat jij en ik zondaars zijn die redding nodig hebben. Geloof vandaag in Hem, vraag vergeving voor je zonden, keer je naar God en je bent gered.
Christen, de Heilige Geest zet aan tot liefde. Hoe staat het met de liefde van God in jouw hart?
- Heb jij échte liefde in je hart, Gods liefde?
- Heb jij broederliefde voor christenen in Gods kerk? Zet dat jou aan tot fellowship?
- Heb jij dienende liefde; kerk + wereld?
2 Korinthe 13:13 “De genade van de Heere Jezus Christus, de liefde van God en de gemeenschap van de Heilige Geest zij met u allen. Amen.”