Romeinen 12:16 (27-10-2024) Bijbels eensgezind; werk jij mee?
Vorige keer dat we naar Romeinen keken, zagen we dat God wil dat we eensgezind zijn in emoties. Hij heeft ons de taak gegeven om déél te worden van de emoties van de ander, om zo elkaar te helpen in en door emoties heen.
- Vanochtend gaan we de Gods oproep aan jou zien: Bijbels eensgezind; werk jij mee?
v16 Bijbels eensgezind; werk jij mee?
God vraagt onmogelijk dingen van ons als christenen. Hij weet wat goed is voor de kerk, wat ieder individu nodig heeft; tegelijk weet Hij dat we niet in staat zijn dat zomaar aan de ander te geven. Een van de dingen die de kerk keihard nodig heeft is Bijbelse eensgezindheid ín de kerk.
- Wij mensen zijn heel goed in het zoeken naar wat ons verdeelt, in het vinden van dingen waarin wij anders (lees beter) zijn. We weten vaak precies hoe we verschillen van een ander, i.p.v. dat we ons richten op wat we gemeen hebben. Zo denken wij nou eenmaal.
- In de wereld is dit ook heel belangrijk. We moeten opvallen, onszelf onderscheiden, zichtbaar zijn, etc. Door die manier van denken zijn we op zoek naar ‘anders zijn’, ‘verschillen met de ander’, etc. Zodat wij zelf naar voren geschoven worden.
Dat is echter niet hoe de kerk hoort te zijn. We hebben gezien dat we één lichaam zijn in Christus (v5). Het idee van een ‘lichaam zijn’ is hierin cruciaal. Wat zou er gebeuren als één lichaamsdeel zich wil verheffen boven de rest? Als één lichaamsdeel beter, meer aanwezig, opvallend wil zijn?
- Dan heeft het lichaam een groot probleem, dan gaat het lichaam niet langer functioneren zoals het zou moeten. Elk lichaamsdeel heeft een functie, die in dienst staat van de rest van het lichaam. Elk van die functies is belangrijk voor het overleven en floreren van de rest.
- Je nieren bijvoorbeeld; daar denk je vaak niet aan. Je nieren zuiveren je bloed, regelen je bleoddruk (samen met je hart en andere organen), maken hormonen aan, verzorgt de zuurtegraad in je bloed.
- Je huid is het grootste orgaan dat je hebt; het beschermt de rest van je organen, beschermt tegen verwondingen, beschermt tegen ziektes, helpt bij het aanmaken van vitamine D, helpt warmte te reguleren.
- Je hersenen sturen je hele lichaam aan, je lever doet o.a. het werk van reinigen en verwijderen van gif, je darmen verteren voedsel zodat je energie en voedingsstoffen hebt, etc.
- Dit zijn allemaal cruciale onderdelen van het menselijk lichaam. Alle organen werken, als het goed is, samen om het lichaam maximaal en optimaal te laten functioneren. Dat is hoe God het lichaam gemaakt en bedoeld heeft.
Dat is ook hoe de kerk hoort te functioneren. We horen “eensgezind onder elkaar” te zijn. Dit heeft het idee van ‘één van gedachten’ zijn. Het gaat o.a. erom dat ons denken één wordt, dat we als één gaan functioneren.
Filippenzen 3:15-16 “Laten wij dan, voor zover wij geestelijk volwassen zijn, deze gezindheid hebben; en als u iets anders gezind bent, ook dat zal God u openbaren. Maar tot zover wij gekomen zijn, laten wij naar dezelfde regel wandelen, laten wij eensgezind zijn.”
- Dit betekent níet dat we het in alles 100% eens moeten zijn. We kunnen, in liefde, het oneens zijn met elkaar. We hoeven ook niet de ander te overtuigen van ons standpunt. De ander is ook niet ‘fout’ als hij/zij een ander standpunt heeft.
- Bij “eensgezindheid” gaat het erom dat we onderscheid leren maken tussen wat écht belangrijk is en wat niet. Het gaat erom dat we zien wat het Evangelie schaadt, en wat niet. Pas als iets tegen het Evangelie in gaat, dan maken we er een issue van.
- We kunnen altijd in liefde een gesprek hebben over zaken, maar het moet geen discussie of halszaak worden. Bij Bijbelse “eensgezindheid” is er ‘eenheid van denken’. En dat kan niet als wij te snel dingen als een reden voor een breuk zien.
Paulus die was ook bereid om broeders en zusters die anders dachten in gebed te brengen. Hij ging niet in en over alles in discussie. Hij bracht deze mensen in gebed, zodat God hen kon overtuigen van wat goed en nodig was (Filippenzen 3:15).
- Dit is de houding die we horen te hebben. We mogen elkaar in liefde op zaken wijzen, het is alleen maar goed om te praten. Maar we horen het overtuigen aan God over te laten. Hij weet wat goed is, wat nodig is. Hij weet wat écht belangrijk is en hoe het hart van ieder mens is.
Bijbelse “eensgezindheid” is iets prachtigs. Het is een uiting van onderlinge liefde (Johannes 13), het is ook iets bovennatuurlijks. Mensen komen namelijk bij elkaar en hebben Bijbelse, liefdevolle harmonie onder en met elkaar. Dat zie je niet zomaar in de wereld, dat is daar ongekend.
- Daarom is het zo belangrijk dat we als christenen het belang van deze “eensgezindheid” zien en erkennen. Net als een lichaam horen we één doel te hebben: het ondersteunen van het lichaam van Christus, naar de leiding van het Hoofd.
Efeze 1:22-23 “En Hij heeft alle dingen aan Zijn voeten onderworpen en heeft Hem als hoofd over alle dingen gegeven aan de gemeente, die Zijn lichaam is en de vervulling van Hem Die alles in allen vervult.”
Jezus is ons “gegeven”, Hij is het “Hoofd over alle dingen” (v22). Hij stuurt de kerk, leidt de kerk; we horen Hem in alles te dienen. Álles dat we doen hoort Zijn leiding te zijn, we hebben Hem nodig. Om dit als groep, samen, maar ook individueel te kunnen doen, is Zijn leiding nodig.
- Gods leiding naar elkaar om “eensgezind” te zijn
Het is heel makkelijk om te zien waar er verschillen zijn. God wil dat we zien dat we Jezus gemeen hebben. We zijn één lichaam “in Christus” (Romeinen 12). Dat betekent dat we een zorgtaak, een liefde-taak, etc. richting elkaar hebben. God wil leiden om “onder elkaar” een van gedachten te zijn.
- Daar hebben we echt overgave aan de Geest voor nodig. We zijn allemaal zondige mensen, die sámen proberen te leven naar Gods wil. Dat gaat ergens schuren, zeker als er noden komen. Gods Geest maakt ons dan één, zodat we God kunnen volgen en dienen naar Zijn wil.
- Gods leiding in hoe “eensgezind” samen te groeien
Hoe meer we “eensgezind” gaan zijn, hoe meer we ook samen gaan groeien. We gaan van elkaar leren, samen Gods Woord onderzoeken, samen het leven leven. Fellowship wordt heel normaal, want we zijn één, en door de fellowship gaan we groeien in het op Jezus lijken.
- Hoe meer tijd je met een christen doorbrengt die op Jezus wil lijken, hoe meer je allebei daar stappen in gaat zetten. Hij wil ervoor zorgen dat we die houding hebben, dat verlangen hebben, dat we fellowship, samen groeien, samen God zoeken, belangrijk gaan vinden.
Menselijk gezien kost dit tijd, geld en energie, is dit opdringerig, ongemakkelijk, etc. Geestelijk gezien zijn samen groeien, meer op Jezus (gaan) lijken, gevormd en hervormd worden, etc. cruciaal. Groeien als christen is een ‘samen-activiteit’, o.a. daarom heeft God ons de kerk gegeven.
- Gods leiding in hoe samen “eensgezind” uit te reiken naar de wereld
Hoe meer we in deze dingen groeien, hoe meer we ook de leiding van Jezus zullen zien (en begrijpen) om de wereld in te trekken. Als kerk horen we intern gericht te zijn voor groei, en extern gericht te zijn voor evangelisatie. We kunnen niet blijven hangen in het eerste.
- Gezellig samen kerk zijn is prachtig, maar niet genoeg. De kerk is ergens geplaatst, in deze (verloren) wereld. We hebben goed nieuws, wat verspreid moet worden; dat is onze opdracht. God wil jou, u en mij gebruiken om dat werk te doen.
Hij wil kerken planten, evangelisatie doen op straat, uitreiken via internet en social media, etc. Hij wil jou gebruiken, met God-gegeven creativiteit, om de wereld, buren, vrienden en familie te bereiken. Heel NV, Hoofddorp, de Haarlemmermeer, etc. moeten dit goede nieuws horen.
De vraag is dus of wij Bijbelse “eensgezindheid” hebben, die ons ook aanzet tot deze dingen? Het hoort “onder elkaar” te zijn, het hoort ons te laten groeien, maar ook zeker aan te zetten tot uitreiken. Als dat ontbreekt in jouw hart, dan is het belangrijk, voor jou en de gemeente, dat je dit bij God brengt.
- Wij hebben het nodig dat wij hier allemaal naar (gaan) verlangen, dat we hier stappen in gaan zetten. Dat we niet gaan wachten tot iemand anders iets oppakt, de oudsten iets opstarten, etc. God wil jou, u en mij gebruiken om deze eenheid te bewerken en daarmee te dienen.
- Jezus’ hart gaat uit naar kerk en wereld; Hij wil ons gebruiken om beide te bereiken. Als Zijn lichaam hoort onze focus die van het Hoofd te zijn. We kunnen zo druk zijn met goede dingen, die toch echt afwijken van het ‘beste’ dat het Hoofd voor ons wil.
We moeten één van gedachten zijn, één van willen. En dat is waar we de leiding van de Heilige Geest in nodig hebben. Hij moet ons duidelijk maken wat Zijn wil is, wat Hij van ons vraagt, hoe we Hem horen te dienen. Hij wíl dit voor ons, wij moeten “eensgezind” worden met Hem en dan met elkaar.
Tegelijk weet Paulus heel goed dat dit niet vanzelf gaat. Het is niet voor niets zo dat hij in v16 2 dingen noemt die “eensgezind” zijn in de weg staan: 1) trots, “Streef niet naar de hoge dingen, maar houd u bij de nederige”, en 2) eigenwijsheid, “Wees niet wijs in eigen oog”.
- Trots
Het ultieme voorbeeld van Wie dit deed, is Jezus. Hij had het allerhoogste en legde dat af voor ons. Hij ging van de hoogste hemel naar een stal, als een baby, voor ons. Jezus was perfect “eensgezind” de rest van de Drie-eenheid; er was niks ‘hoogs’ waar Hij naar streefde.
Filippenzen 2:5-8 “Laat daarom die gezindheid in u zijn die ook in Christus Jezus was, Die, terwijl Hij in de gestalte van God was, het niet als roof beschouwd heeft aan God gelijk te zijn, maar Zichzelf ontledigd heeft door de gestalte van een slaaf aan te nemen en aan de mensen gelijk te worden. En in gedaante als een mens bevonden, heeft Hij Zichzelf vernederd en is gehoorzaam geworden, tot de dood, ja, tot de kruisdood.”
- Dit is de houding die past bij de christen: Jezus’ voorbeeld. Jezus is Degene Die dit voorleefde voor ons. Zijn “gezindheid”, zijn manier van denken, was nederig. Hij stond niet op Zijn Goddelijke strepen, Hij legde alles af voor ons.
En dat is keihard nodig in het praktisch christen-zijn. We kunnen God voorbijrennen, anderen schaden, etc. als we niet oppassen dat we niet trots worden. Trots sluipt namelijk heel snel ons hart en gedachten binnen. Het zit heel diep bij ons.
Jakobus 4:6 “Hij echter geeft des te meer genade. Daarom zegt de Schrift: God keert Zich tegen de hoogmoedigen, maar aan de nederigen geeft Hij genade.”
- Hoogmoed is een ander woord voor trots; en dat is iets waar God Zich tegen keert. Je wil God niet tegen je hebben, dus is het nodig dat we niet streven “naar de hoge dingen”, maar juist ons richten op de “nederige”. Met Jezus als ultieme voorbeeld.
- Trots begint in je hart
C.S. Lewis: “Trots is geestelijke kanker: het eet elke mogelijkheid tot liefde, tevredenheid of zelfs gezond verstand op.”
Als er trots in je hart is, dan ben je niet meer in staat om lief te hebben naar Gods standaard. Jij zelf staat dan namelijk hoger dan de ander en vooral hoger dan God. Je vindt jezelf belangrijker dan God, dan wat Hij zegt, dan de ander die Hij in jouw leven geplaatst heeft.
- Trots in je hart doet je denken, en voelen, dat je niemand nodig hebt. Je wil dingen zelf doen, jij weet beter hóe, wáár en wannéér dingen moeten. Je luistert niet naar advies, hoe liefdevol het ook gebracht wordt. Je hoort het niet eens of vat het op als een persoonlijke aanval.
- Door trots in je hart, zal je ook in trots gaan reageren. Je woorden zullen laten zien wat er in je hart leeft. Je zal vinden dat jij iets goed gedaan hebt, i.p.v. God te eren. Je zal anderen niet meenemen in wat je doet, je wil het zélf doen.
- Trots is een groot probleem in huwelijken. Hoe moeilijk is het voor je partner als er trots tussen jullie in staat, als trots irritatie en bitterheid veroorzaakt? Trots zorgt ervoor dat de liefde in je huwelijk kapot gemaakt wordt; het draait niet langer om de ander, maar puur om wat jij wil.
- Ook is trots een issue in de kerk. Liefde hoort ons te kenmerken (Johannes 13), maar als trots de boventoon voert, is er geen liefde meer, behalve zelfliefde. We horen de ander hoger te achten (Filippenzen 2), te willen sterven voor de ander, zoals Jezus deed.
- Trots doodt fellowship, discipelschap, (geestelijke) groei. Trots zorgt ervoor dat we dingen alléén gaan doen als persoon X dat goedkeurt. Dat kan bewuste en onbewuste trots zijn. Maar het is dodelijk voor de kerk.
Dat geldt ook voor gezinnen, werk situaties, vriendschappen, familie, etc. Trots zit “eensgezind onder elkaar” in de weg. Door trots denken we niet aan de ander, laat staan dat we hetzelfde denken als de ander. De ander moet maar aan de kant, zodat ik kan krijgen wat ik wil.
- Subtiele vormen van trots: jezelf afkraken
Als je jezelf continue aan het afkraken bent, zit daar trots achter. Hoe zit dat? Je bent zóveel met jezelf bezig, dat je altijd wel íets ziet dat niet goed is. Daarnaast ben je op zoek naar de goedkeuring van anderen; je wil dat anderen goede dingen over je zeggen. Alles draait om jou; niet om de ander.
- Subtiele vormen van trots: jezelf vergelijken met anderen
Jezelf vergelijken en steeds (hardop) concluderen dat je tekortschiet, is ook trots. Je laat (hardop) weten dat je ‘gefaald’ hebt, ‘tekortschiet’, ‘minder bent dan anderen’, etc. Ook hier zit trots achter, want je bent eigenlijk op zoek naar goedkeuring, complimenten, etc. van anderen. Het draait om jou.
- Subtiele vormen van trots: privé zelfveroordeling
Bij deze persoon is het nooit goed genoeg, maar dat wordt niet hardop gezegd. Gedachten, gesprekken met jezelf, etc. daarin draait alles om hoe jij het ‘slecht gedaan hebt’. Dit alles is trots, want wat jij denkt en vindt, gaat boven wat God over jou zegt. Het draait (weer) om jou.
Wat heeft dit alles gemeen? Het zit ‘eensgezindheid’ in de weg. Als álles om jou draait, als je altijd een manier vindt om de aandacht publiek of privé op jezelf te richten, dan ben je niet “eensgezind onder elkaar”. Je bent niet bezig de ander te dienen, lief te hebben, etc.
- Je bent bezig met hoe jij tekortschiet, i.p.v. dat God je capabel maakt. Je zoekt de goedkeuring van mensen, i.p.v. dat je accepteert dat God zegt dat je geaccepteerd bent. Je luistert alleen naar je eigen mening, i.p.v. dat je Gods Woord boven je eigen gedachten zet.
Om “eensgezind onder elkaar” te kunnen zijn, moeten we trots doden. We moeten inzien dat álles genade is, dat we niks uit eigen verdienste hebben gekregen.
1 Korinthe 4:7 “Want wie maakt onderscheid tussen u? En wat hebt u dat u niet hebt ontvangen? En als u het ook ontvangen hebt, waarom roemt u alsof u het niet ontvangen had?”
Als we zien dat redding genade is (Efeze 2), dan zien we dat we alleen terug kunnen vallen op God.
- En dat is nodig om in het praktisch christen-zijn niet hoog te denken, maar juist nederig. Het begint en eindigt allemaal met genade. Gods genade, onze blik daarop richten, zal zorgen dat we afhankelijk zijn en blijven van Hem. Begin daar. Ben jij afhankelijk van genade of jezelf?
- Eigenwijsheid
Het 2e dat ‘eensgezindheid’ in de weg zit, is eigenwijs zijn. Dit is iets waar het hele Woord tegen waarschuwt, maar specifiek ook de Spreuken.
Spreuken 3:7 “Wees niet wijs in je eigen ogen: vrees de HEERE en keer je af van het kwade.”
Eigen wijsheid zit God vrezen in de weg, zit de ander liefhebben en dienen in de weg.
- Het grote issue hier, vergelijkbaar met trots, is dat we niet op God vertrouwen. We weten zélf hoe dingen te doen, op te lossen, aan te pakken. We hebben Gods leiding niet nodig, want kijk eens hier naar…
- In de context van de kerk is dit ook dodelijk. Je luistert niet naar (Goddelijk) advies, correctie, bemoediging, leiding, etc. Jij weet namelijk beter wat wel en niet kan. Jij weet dat het wel of niet mogelijk is om iets te doen.
- In de context van een huwelijk is dit ook niet goed, want je zal niet willen luisteren naar je partner. Je weet het altijd beter, hebt altijd het laatste woord, etc. Je krijgt altijd wel je zin, op de een of andere manier. Dat is “wijs in eigen oog”; niet liefdevol.
- In alle contexten is dit een probleem, want wij horen wijsheid bij God te zoeken en te vinden. We moeten erkennen dat we wijsheid tekort komen en dat juist aan God vragen (Jakobus 1).
Jakobus 3:13-17 “Wie is wijs en verstandig onder u? Laat hij uit zijn goede levenswandel zijn werken laten zien, in zachtmoedige wijsheid. Wanneer u echter bittere afgunst en eigenbelang in uw hart hebt, beroem u dan niet en lieg niet tegen de waarheid. Dat is niet de wijsheid die van boven komt, maar ze is aards, natuurlijk, duivels. Want waar afgunst en eigenbelang is, daar heersen wanorde en allerlei kwade praktijken. Maar de wijsheid die van boven is, is ten eerste rein, vervolgens vreedzaam, welwillend, voor rede vatbaar, vol barmhartigheid en goede vruchten, onpartijdig en ongeveinsd.”
God wil dat we “wijs en verstandig” zijn, Zijn wijsheid hebben (v13, 17). Die wijsheid is wat nodig is om Bijbels “eensgezind” te zijn. In v17 zien we prachtige eigenschappen van de wijsheid die God ons geeft. Die mogen we aan Hem vragen, mogen we verwachten en ontvangen.
- Dit is de wijsheid die nodig is in elke situatie; dit hebben we nodig om christen te zijn. In het dagelijkse leven hebben we puur en alleen deze wijsheid nodig, puur Zijn leiding. Alleen Zijn wijsheid is goed genoeg voor de onmogelijke taken die Hij voor ons heeft.
Om als kerk “eensgezind” te zijn naar elkaar, in het samen groeien en het uitreiken naar de wereld, zijn we totaal afhankelijk van God. We moeten állemaal “in Christus” zijn, als één lichaam opererend. Dan kunnen we “eensgezind” zijn in alles.
Efeze 4:16 “Van Hem uit wordt het hele lichaam samengevoegd en bijeengehouden door elke band die ondersteuning geeft, overeenkomstig de mate waarin ieder deel werkzaam is. Zo verkrijgt het lichaam zijn groei, tot opbouw van zichzelf in de liefde.”
- Zoals ons lichaam ‘eensgezind’ werkt, zo hoort het lichaam van Christus dat ook te doen. Jezus houdt het lichaam bij elkaar, Hij wil wel dat “ieder deel werkzaam is”. Hij wil dat wij allemaal beschikbaar zijn voor Hem, niet afwachten tot iemand anders iets doet.
Wiersbe: “Nog een bewijs van volwassenheid, is meewerken. We realiseren ons, dat als leden van het ene en lokale lichaam, we elkaars eigendom zijn, we hebben invloed op elkaar, we hebben elkaar nodig. Elke gelovige, hoe onbelangrijk iemand kan lijken, heeft een bediening naar andere gelovigen. Het lichaam groeit, als de individuele leden groeien, en ze groeien als ze zich voeden met het Woord en elkaar dienen. (…) Liefde is de bloedsomloop van het lichaam.”
Werk jij mee aan “eensgezind onder elkaar” zijn? Ben jij beschikbaar voor Jezus? Of staat er trots of eigenwijsheid in de weg? Werk jij mee aan het opbouwen van het lichaam, zodat we uit kunnen reiken naar elkaar en de wereld? Jij hebt een onmisbare taak van God gekregen; vervul die taak tot Gods eer.
Als je nog niet gelooft, vandaag is de dag om te kiezen. Gods zorg en liefde voor zijn geweldig. Hij weet wat je écht nodig hebt, daarom gaf Hij Zijn Zoon voor jou. Jouw zonde, in woord, gedachten en daad, veroordelen jou tot de hel. Jezus droeg die straf, zodat jij nu vergeven en bij Hem kan zijn. Geloof.
Christen, Bijbels eensgezind; werk je mee?
- Zie jij jezelf als deel van het lichaam, o.a. ook om de rest te dienen?
- Zoek je Gods leiding in samen eensgezind zijn, samen groeien en de wereld bereiken?
- Heb jij trots en/of eigenwijsheid die in de weg staan? Laat God je dit duidelijk maken
Romeinen 8:38-39 “Want ik ben ervan overtuigd dat noch dood, noch leven, noch engelen, noch overheden, noch krachten, noch tegenwoordige, noch toekomstige dingen, noch hoogte, noch diepte, noch enig ander schepsel ons zal kunnen scheiden van de liefde van God in Christus Jezus, onze Heere.”