De gelijkenis van het mosterdzaad – Mattheüs 13:31-32

De gelijkenis van het mosterdzaad

Mattheüs 13:31-32

 1. Tot nu toe hebben wij in Mattheüs 13 twee gelijkenissen van Jezus behandeld. Welke zijn het? Het mooie van deze twee is dat zij allebei door Jezus uitgelegd worden.
  1. De uitleg van Jezus is erg handig want zonder uitleg zijn de gelijkenissen niet te begrijpen. Vandaar dat de discipelen Jezus om uitleg vroegen.
  2. Maar nu, de 3e t/m de 7e gelijkenis krijgen geen uitleg. En het lastige ervan is dat door de eeuwen heen zijn verschillen-de interpretaties ontstaan van de gelijkenissen. Dus, welke theoloog of welke bijbelleraar heeft gelijk?
  3. In mijn voorbereidingen heb ik ontzettend met God en met deze tekst zitten worstelen.
   1. Dit heeft ertoe gelijd dat ik wél tot een conclusie ben gekomen waarmee ik tevreden ben, maar dat ik vanmor-gen niet verder kom dan de gelijkenis van het mosterd-zaad. Het wordt dus ook een korte preek. . .
  4. Ik moet bekennen dat ik in mijn uitleg van deze gelijkenis-sen zal afwijken van de mainstream.
   1. De meeste mainstream, oftewel toonaangevende theologen en bijbelleraren interpreteren deze gelijkenissen op één ma-nier en ik zie in deze interpretatie de waarde ervan in, maar mijn geweten laat het mij niet toe om het op deze manier aan jullie te onderwijzen.
    1. Begrijp me niet verkeerd. Hiermee zeg ik niet dat zij het allemaal fout hebben en dat ik het alleen goed heb, ik zeg alleen dat ik na mijn worsteling met God en met de tekst tot een andere conclusie ben gekomen.
   2. Dus, om het zo eerlijk mogelijk te houden zal ik zal zowel de mainstream interpretatie aan jullie voorleggen én ik zal mijn interpretatie aan jullie voorleggen.
    1. Ik moet er ook bij zeggen dat er andere zeer bijbelge-trouwe bijbelleraren en theologen zijn die mijn interpreta-tie delen; ik sta er dus niet alleen voor.
     1. Dus, haak niet af; blijf alsjeblieft bij de les.