Romeinen 12:7 (26-5-2024) God onderwijst Zijn kinderen
Bij de vorige studie in Romeinen hebben we naar de genadegave van dienen gekeken. We hebben gezien dat dit naar Jezus’ voorbeeld is, dat het bínnen de lokale kerk, in het grotere lichaam van Christus en richting de wereld hoort te gebeuren. En natuurlijk is dit door de leiding van de Geest.
- Vanochtend pakken we de studie op, met kijken naar de genadegave van ‘onderwijs’. Vanochtend zien we: God onderwijst Zijn kinderen; jij hebt hier een rol in.
v7 God onderwijst Zijn kinderen
Een van de grootste zegeningen die we hebben als christenen, is dat God onze Vader is. In Romeinen 8 heeft Paulus ons hierop gewezen. De Geest Zelf getuigt aan ons dat we Gods kinderen zijn (H8:15), we mogen God heel intiem en liefdevol “Abba” noemen (v14).
- Dit is een zegen en tegelijk heel belangrijk voor ons. Doordat Hij onze Vader is, mogen we weten dat Hij ons de dingen wil leren die we nodig hebben. Hij is de Perfecte Vader, Die wéét wat wij moeten leren, wéét wat wij niet weten en daar ook actie op onderneemt.
- Als Vader weet Hij dat we waarheid moeten horen, dat de waarheid in onze specifieke context toegepast moet worden. Dat is waar profetie een grote rol speelt. God past de waarheid van Zijn Woord toe, op onze unieke situaties.
- Als Vader weet Hij dat de waarheid toegepast moet worden in onze levens, wat ‘dienen’ betekent. Hij weet dat we mogen leren leven naar de waarheid, wat o.a. het dienen van de kerk, o.b.v. de waarheid betekent.
- Als Vader weet Hij dat we de waarheid onderwezen moeten krijgen. We weten simpelweg niet altijd wat goed is, wat wel en niet matcht met de waarheid. Als Zijn kinderen hebben we daar leiding in nodig, wat onderwijs vraagt.
Het woord dat Paulus voor “onderwijst” gebruikt, is een woord dat alleen dat betekent. Het gaat dus echt om onderwijzen, de ander iets leren. Elke ouder weet dat dit iets is dat kinderen nodig hebben. Er is veel gedrag dat ze hebben dat afgeleerd moet worden, en veel dat aangeleerd moet worden.
- Goede tafelmanieren, leren delen, netjes praten, goed leren omgaan met anderen, etc. dit zijn allemaal dingen die ouders hun kinderen leren. Tegelijk leren we ze af om egoïstisch te zijn, te liegen, te stelen, etc. We willen ze correct, God-erend gedrag aanleren.
Dat is precies waar ‘onderwijs’ over gaat in dit geval. Het is noodzakelijk dat we als christenen onderwezen worden, zodat we kunnen opgroeien. In die context legt Paulus in Efeze 4 ook uit dat we ‘toegerust’ moeten worden.
Efeze 4:11-15 “En Hij heeft sommigen gegeven als apostelen, anderen als profeten, weer anderen als evangelisten en nog weer anderen als herders en leraars, om de heiligen toe te rusten, tot het werk van dienstbetoon, tot opbouw van het lichaam van Christus, totdat wij allen komen tot de eenheid van het geloof en van de kennis van de Zoon van God, tot een volwassen man, tot de maat van de grootte van de volheid van Christus, opdat wij geen jonge kinderen meer zouden zijn, heen en weer geslingerd door de golven en meegesleurd door elke wind van leer, door het bedrog van de mensen om op listige wijze tot dwaling te verleiden, maar dat wij, door ons in liefde aan de waarheid te houden, in alles toe zouden groeien naar Hem Die het Hoofd is, namelijk Christus."
- Dít is waar het o.a. om gaat bij ‘onderwijs’ in Romeinen 12:7. Dit is waar heel duidelijk de leiding van de Heilige Geest nodig is. Wij kunnen dit namelijk niet zelf, dit gaat om geestelijke zaken, niet puur om dingen van het gedrag.
- Dit gaat om onderwijzen Wie Jezus is, wat het is om christen te zijn, wat Gods Woord ons leert over het leven. Ook gaat dit over heilig leren leven, wat wél en wat níet past bij de christen, bij Gods kerk, bij Gods koninkrijk. Allemaal geestelijke zaken.
En in dat alles hebben we de leiding van de Geest nodig. Hij weet namelijk precies wie wat, wanneer nodig heeft. Hij weet welke woorden iemand moet horen, of ze dat nou leuk vinden of niet. Hij weet ook waar een gemeente behoefte aan heeft, en ieder individu ín die gemeente. Hij moet leiden.
- Hoe deed Jezus dit?
In de Evangeliën komt het woord voor “onderwijst” bijna 60x voor, bijna allemaal in relatie tot Jezus Die onderwijs geeft. Hij zei zelfs dat Hij gekomen was om te prediken (Markus 1:38), waarna we in Markus 2:13 zien dat Hij weer ‘onderwijst’.
- Jezus onderwees in de synagoge, Hij onderwees de menigte, maar bovenal onderwees Hij Zijn discipelen. Als je naar de Bergrede kijkt (Mattheüs 5-7), dan zie je dat deze hele preek vooral gericht was op Zijn discipelen.
Barclay: “In de Bergrede laat Mattheüs ons zien dat Jezus Zijn discipelen instructies geeft over Zijn boodschap, die door hen naar mensen gebracht moest worden.”
Jezus onderwees de discipelen, zodat zij later weer anderen konden onderwijzen. Jezus zorgde er dus voor dat Zijn discipelen wísten we ze moesten weten, dat ze konden wat ze moesten kunnen en dat ze daardoor klaren waren voor het leven dat er voor hen lag.
- Dat klinkt heel erg als een ouder, die zijn/haar kinderen opvoedt. Een belangrijk deel van de opvoeding, is het voorbereiden van je kinderen op de toekomst, op de zaken die ze tegen gaan komen. Je wil ze leren om te handelen naar Gods standaard, in elke situatie.
- Jezus onderwees de theorie (theologie)
We zien de Heere Jezus heel veel theologie, theorie, onderwijzen. Hij wil dat Zijn volgelingen de juiste manier van denken hebben over God en over Zijn Woord. Hij wil dat ze weten wat een juiste manier van denken en doen is, zodat ze kunnen leven naar Gods standaard.
Mattheüs 5:43-45 “U hebt gehoord dat er gezegd is: U moet uw naaste liefhebben en uw vijand moet u haten. Maar Ik zeg u: Heb uw vijanden lief; zegen hen die u vervloeken; doe goed aan hen die u haten; en bid voor hen die u beledigen en u vervolgen; zodat u kinderen zult zijn van uw Vader, Die in de hemelen is, want Hij laat Zijn zon opgaan over slechte en goede mensen, en laat het regenen over rechtvaardigen en onrechtvaardigen.”
- Jezus onderwees hier wat de Bijbel écht leert, niet wat de traditie zei. Hij liet zien hoe wél Bijbels te denken en te doen, i.p.v. naar de leer van de rabbijnen te handelen. Het hele doel hiervan, was dat de discipelen Gods Woord zouden gaan volgen, dat ze Jezus zouden volgen.
Hij wilde dat ze Zijn boodschap van bekering zouden horen en doen (Markus 1). Hij wist dat er veel verkeerde ideeën over God en Zijn Woord waren, Hij was bezig om dat recht te zetten. Ook hierin zien we Gods hart; Hij corrigeert het denken van Zijn kinderen, zodat ze júist denken, naar Zijn wil.
- Jezus leefde de praktijk voor
Daarnaast leerde Jezus Zijn discipelen ook dingen, door ze voor te leven. Hij leefde een heel open leven, Zijn discipelen zagen Hem van alles doen. Hij was zo transparant als Hij maar kon zijn, zelfs als dat niet altijd gemakkelijk was, vanuit ‘privacy’. Hij leefde ze voor hoe Gods kind te zijn.
Mattheüs 6:9 “Bidt u dan zo: Onze Vader, Die in de hemelen zijt. Uw Naam worde geheiligd.”
- De discipelen vroegen Jezus hoe te bidden (Lukas 11), dit was Zijn antwoord. Ze hadden Hem zíen bidden, nu gaf Hij hen de uitleg die daarbij hoorde. Jezus onderwees door ze de juiste leer én het juiste voorbeeld te geven.
Ook dat hoort bij het zijn van een ‘onderwijzer’ geleid door de Geest. Zowel de theologie als de praktijk moeten onderwezen worden. Zeker in de kerk, waar we veel ‘jargon’, vaktaal, gebruiken. De vraag ‘hoe doe ik dat’ moet beantwoord worden, anders blijven dingen in je hoofd. Jezus doet dit perfect.
We zien dus dat Jezus onderwees. Hij legde de waarheid uit aan Zijn discipelen, aan ons, zodat ernaar gehandeld kon worden. Hij liet zien wat Gods Woord zei én Hij legde uit hoe het praktisch te maken. Dat is het type onderwijs dat een Vader aan Zijn kind meegeeft, zodat het kind juist kan handelen.
- Hoe deed de kerk dit?
Ditzelfde patroon zien we in de kerk; Jezus’ voorbeeld werd gevolgd. De kerk gaf onderwijs over de theorie, maar zorgde er ook voor dat er praktijkvoorbeelden waren die men kon volgen. Ze hadden namelijk, correct, geleerd dat dit de juiste manier van onderwijs was.
- Jezus had hen laten zien dat men het voorbeeld volgt dat men ziet. Dat zie je bij kinderen, dat zie je in groepen, dat is overal zichtbaar. Als we dat Bijbelse principe gaan snappen, zullen we ook onze kinderen bewuster opvoeden, maar ook beter elkaar kunnen discipelen.
- Het gaat niet alleen om de woorden die je zegt, het voorbeeld dat je geeft is minimaal net zo belangrijk. Als die combinatie klopt, zal men de dingen leren die men moet leren. En dat is opvoeden, discipelschap, dat is wat wij allemaal nodig hebben.
- Men legt de theorie uit
Handelingen 18:24-26 “En een zekere Jood, van wie de naam Apollos was, een Alexandriër van afkomst, een welsprekend man, die kundig was op het gebied van de Schriften, kwam in Efeze aan. Deze was in de weg van de Heere onderwezen en, omdat hij vurig van geest was, sprak en onderwees hij nauwkeurig de zaken van de Heere, maar hij wist alleen van de doop van Johannes. En hij begon vrijmoedig te spreken in de synagoge. En toen Aquila en Priscilla hem gehoord hadden, namen zij hem apart en legden hem de weg van God nauwkeuriger uit.”
Apollos was heel vurig en predikte wat hij wist. Hij sprak het Woord heel correct (v24), behalve dat hij niet wist van de doop die Jezus gebracht had (v25). Aquila en Priscilla wisten wél van de juiste leer, dus corrigeerden ze hem (v26). De manier waarop ze dat deden zegt heel veel.
- Ze deden het samen, ze namen hem apart en legden hem “de weg van God nauwkeuriger uit” (v26). Geen harde correctie, niet (publiekelijk) voor schut zetten, geen doven van zijn enthousiasme. Ze wezen hem liefdevol op Gods Woord, zodat hij juist kon dienen.
Ze legden uit wat de theorie was, zodat hij dat in de praktijk kon brengen. Er was geen hard oordeel, er was liefde. En dat is de manier waarop we onderwijs horen te geven: in liefde de focus op Gods Woord. Dat zien we bij Paulus, bij de discipelen, bij iedereen die Jezus écht navolgt.
- We zien dit ook bij discipelschap; oudere vrouwen worden opgedragen om jongere vrouwen te helpen (Titus 2). Oudere mannen horen jongere mannen te helpen. De theorie van het zijn van een vrouw of man moet ons bijgebracht worden; daar is onderwijs voor nodig.
- God wil jou/u gebruiken om dat te doen. Dit is geen taak voor oudsten of leiders, dit is voor iedere christen. Elkaar onderwijzen, o.a. op dit soort gebieden, hoort een hoge prioriteit in ons leven te hebben. Dit is de investering waard, want God zegt het.
- We leven zo vaak volgens onze eigen agenda, naar wat wíj urgent vinden. Het gevaar is dat we belangrijke dingen laten liggen, zoals discipelschap, elkaar onderwijzen, etc. Onze prioriteiten kunnen anders liggen dan God.
Wat ook heel mooi is, is dat we zien dat Aquila en Priscilla samen onderwezen. Het onderwijs werd niet alleen door de man gegeven, net zoals bij profetie kan God man én vrouw gebruiken om te onderwijzen. Hij zal leiden om dat in de juiste context te doen, zowel man als vrouw.
- God zal gebruiken wíe Hij wil, om Zijn kind(eren) te onderwijzen. Hij gebruikt man en vrouw om ons van alles te leren. Apollos had completere theologie nodig; God gebruikte Aquila en Priscilla. Zo bracht Hij Zijn kind liefdevol dichterbij. Ben jij bereid Zijn leiding te volgen?
- Men leeft het voor
De discipelen hadden van de beste leermeester geleerd Die er ooit was: Jezus, God Zelf. Hij gaf ze het voorbeeld dat ze volgden, wat betekent dat ze geleerd hadden om waarheid voor te leven. Dit was namelijk precies wat Jezus deed; Hij weet dat wij dingen leren door naar een ander te kijken.
1 Korinthe 11:1 “Wees navolgers van mij, zoals ik navolger van Christus ben.”
- Paulus had dit ook door; hij wist dat er onderwijs d.m.v. voorbeeld moest zijn. En dat is wat hij zelf deed, wat voor ons ook logisch hoort te zijn. Ons leven hoort onderwijs voor de ander te zijn. In de goede en slechte tijden, in de makkelijke en verschrikkelijke situaties en keuzes.
- Kinderen nemen veel van hun ouders over door naar ze te kijken. God de Vader is voor ons onzichtbaar, maar Hij heeft er wel voor gezorgd dat Zijn werk zichtbaar is in onze broeders en zusters. Dát werk is een geweldige les voor ons.
God wil jou gebruiken, jouw leven, om een ander te onderwijzen. Hij wil dat de God-erende keuzes die jij maakt, een ander helpen om meer op Jezus te gaan lijken. Dat is een van de belangrijkste manieren waarop wij leren, waarop wij een standaard gaan leren herkennen en volgen.
- Is jouw leven een voorbeeld dat het waard is om te volgen? Zijn jouw keuzes onderwijs voor een ander? Of niet? Dit vraagt ook een mate van openheid die niet (altijd) makkelijk is. Hoe open en transparant ben jij? Ben jij bereid te delen wat God wil dat je deelt? Of niet?
Als Vader wil Hij Zijn kinderen leren wat ze nodig hebben. Hij wil dat we leren leven naar Zijn wil, zien Wie Hij is, zien dat Hij genoeg is in elke situatie. Een van de manieren waarop we dat kunnen overbrengen, is door het voor te leven. Laat de Geest je leiden om een levend voorbeeld te zijn.
- Hoe wordt dit praktisch?
Onderwijs is nodig om dingen te leren. God leren kennen, weten wat wél en níet naar Zijn wil is; lessen over leven, vreugde, pijn, vragen, etc. Allemaal zaken waar onderwijs voor nodig is. En dat weet God. Daarom heeft Hij de genadegave van onderwijs aan ons gegeven.
- Deze gave is actief in de kerk, is noodzakelijk en God wil jou daarin gebruiken. Denk niet dat deze genadegave betekent dat je een kansel nodig hebt, met een preek van 45 minuten. God werkt op veel hogere manieren dan dat; Hij past toe wat nodig is, waar het nodig is.
De Heilige Geest doet wat Hij wil, wanneer Hij het wil, hoe Hij het wil. Hij weet wie, wat, wanneer nodig heeft; Hij weet welke dingen wij op welk moment moeten leren. Daar kunnen we op vertrouwen, Hij is ten slotte God Zelf.
- Dat betekent dat we mogen leren vertrouwen dat Hij ons/jou zal onderwijzen wat je nodig hebt, op Zijn tijd. Dat vind ik zelf een grote geruststelling, want dat betekent dat ik van Hem kan verwachten dat Hij mij onderwijst in wat nodig en goed is.
- Ben jij ‘teachable’?
Wat we vaak willen, is dat de Geest ons gebruikt om machtige, mooie dingen te doen. We hebben allemaal wel het verlangen dat God door ons heen werkt, dat we Hem zíen werken. Wat we vaak vergeten, is dat de Geest éérst ín ons wil werken, vóór Hij dóór ons werkt.
- En dat vraagt een nederige houding, een houding van ‘te onderwijzen’ zijn. God wil ons onderwijzen en daar gebruikt Hij o.a. mensen voor als instrumenten. Het is echt cruciaal dat wij open staan voor onderwijs, vóór we als onderwijzer gebruikt kunnen worden.
Ben jij te onderwijzen? Ben jij kneedbaar in Gods handen, of ben jij verhard? God wil jou van alles leren, zowel theorie als praktijk. Maar jij moet wel open staan voor wat Hij wil zeggen. Luister jij alleen naar die ene persoon? Of mag God ook iemand anders gebruiken? Ben jij ‘teachable’?
- Mag de Geest jou gebruiken als leraar?
We denken vaak niet juist over de gave van ‘onderwijs’. We denken aan kansels, theologische opleidingen, etc. God wil ons allemaal gebruiken, door de leiding van de Geest, om een broeder of zuster te onderwijzen. Hij wil jou als spreekbuis hebben, jouw leven als voorbeeld gebruiken.
- Ben jij bereid jouw beeld van ‘onderwijs’ aan te passen naar Zijn beeld? Ben je bereid Hem te laten spreken dóór jou? Of ‘ben jij niet geschikt’? Laat God bepalen wat Hij in en door jou heen wil doen. Volg de leiding van de Geest, zodat je een instrument in Zijn hand bent.
- Matchen jouw keuzes jouw woorden?
Als ons leven, woorden en daden, een voorbeeld hoort te zijn, dan horen onze woorden en daden te matchen. Met elkaar, maar juist ook met Gods Woord. Als woorden en daden tegenstrijdig zijn, volgt men vaak de daden, niet de woorden. Matchen jouw woorden met jouw daden?
- Ben jij een open boek?
Ben jij open naar je broeders en zusters? Door het idee van ‘privacy’, zijn wij vaak niet zo open als nodig is. De eerste kerk was elke dag samen (Handelingen 2); dan leer je elkaar ontzettend intiem kennen. Dát is nodig om ‘onderwijs’ zichtbaar, aanwezig en vruchtbaar te maken in de kerk.
God onderwijst Zijn kinderen. Als Vader weet Hij precies wat we nodig hebben en wil Hij ons leren wat we nodig hebben. Hij gebruikt de genadegave van ‘onderwijs’ om dit voor elkaar te krijgen, waarbij wij allemaal instrumenten in Zijn handen zijn om te onderwijzen en onderwezen te worden.
- Als je in Jezus Christus gelooft als Zoon van God, ben je Zijn kind. Dat geeft je de fantastische zegen dat je dit onderwijs mag ontvangen en, op Zijn timing, ook mag geven. Het is zo geweldig om te weten dat onze hemelse Papa zo in ons investeert!
Als je nog niet gelooft, staat God met open armen op je te wachten. Hij wil jou aannemen als Zijn kind. Jouw zonde staat dat nu in de weg, daarvoor stierf Jezus aan het kruis. Hij droeg jouw en mijn straf, zodat wij nu vergeven kunnen zijn. Geloof in Jezus, vraag vergeving voor je zonde, keer je naar God en je bent gered.
Christen, God onderwijst Zijn kinderen; (h)erken je dat?
- Besef je je dat je Gods kind bent, hoe geliefd je bent en wat voor zegen dat is?
- Sta je open voor Gods onderwijs? Zowel bemoeiding als correctie?
- Sta je ervoor open om door God gebruikt te worden om te onderwijzen?
- Sta je ervoor open dat God iemand anders gebruikt om jou te onderwijzen?
Hebreeën 13:20-21 “De God nu van de vrede, Die de grote Herder van de schapen, onze Heere Jezus Christus, uit de doden heeft teruggebracht, op grond van het bloed van het eeuwige verbond, moge u toerusten tot elk goed werk om Zijn wil te doen, en in u werken wat in Zijn ogen welbehaaglijk is, door Jezus Christus. Hem zij de heerlijkheid in alle eeuwigheid. Amen.”