Romeinen 2:11-16 Rechtvaardiging; noodzaak of nutteloos?

Romeinen 2:11-16 Rechtvaardiging; noodzaak of nutteloos?

We pakken de studie vandaag op in Romeinen 2, beginnen bij vers 11. Vorige week hebben we gezien dat het Evangelie zowel voor de duidelijk onrechtvaardige (Romeinen 1:18-32) als voor de ‘rechtvaardige’ is (Romeinen 2:1:10). Beide groepen zijn zondaren, beide groepen hebben redding door het Evangelie nodig.

Paulus is bezig met het maken van een zaak voor het feit dat alle mensen doemwaardig zijn voor God (Romeinen 3:19b) en daarmee alle mensen het Evangelie nodig hebben. Hij is aan het uitleggen dat ieder mens rechtvaardiging nodig heeft, wat het hoofdthema van de Romeinenbrief is.

Vandaag gaan we kijken naar rechtvaardiging, het is een thema dat al vaker genoemd is, maar wat we echt moeten begrijpen om de hele Romeinen brief echt goed te kunnen snappen. Rechtvaardiging, noodzaak of nutteloos?

Rechtvaardigheid is niet een thema dat door Paulus bedacht is en uitgewerkt is in Romeinen. Het is een idee dat door de hele Bijbel heen terug komt, het is iets dat God heel belangrijk vindt. Door de hele Bijbel heen spreekt God meer dan 500x over het onderwerp rechtvaardigheid. Hij gebruikt hier verschillende woorden voor, maar dit thema komt dus erg vaak voor.

  • Om een beeld te geven, ‘rechtvaardigheid’ komt ongeveer net zo vaak voor als ‘Christus’. Het is dus echt een belangrijk thema in Gods ogen.

We zullen aan de hand van de tekst uit Romeinen gaan kijken naar wat God over rechtvaardigheid zegt. We willen namelijk niet zomaar een onderwerp behandelen, we willen in de context van het Woord kijken naar dingen die echt belangrijk zijn.