Romeinen 5:1-4 Vrucht van geloof in Jezus

Romeinen 5:1-4 Vrucht van geloof in Jezus

We pakken de studie vandaag op in Romeinen 5; afgelopen week hebben we Romeinen 4 afgesloten, waarbij we gekeken hebben naar Abraham, die overtuigd was door God. Abraham geloofde God, ondanks dat hij 25 jaar moest wachten op een belofte. Hij deed en kon dat, omdat hij overtuigd was door God.

Vanochtend gaan we kijken naar wat rechtvaardiging doet in de mens, wat voor resultaat rechtvaardiging geeft. Specifiek gaan we kijken naar de ‘vrucht van geloof’, naar 4 vruchten die we mogen plukken van geloof.

v1 Vrede bij God

De christenen in Rome hebben deze geweldige brief ontvangen, waarin alles draait om het thema ‘rechtvaardiging’. H1-3:19 zijn de noodzaak voor rechtvaardiging, H3:20-5:11 zijn de weg naar + effect van rechtvaardiging. Daarna gaat Paulus kijken naar wat rechtvaardiging doet voor heiliging (H5:12-8), hoop (H9-11), en hoe zaken praktisch worden (H12-16).

  • Nu is Paulus aan het uitleggen dat rechtvaardiging door geloof alleen is, zoals we hebben kunnen zien in het voorbeeld van Abraham. Dat geloof doet meer dan alleen redden, meer dan alleen rechtvaardig verklaren. Geloof in Jezus brengt allerlei extra’s met zich mee, vrucht van geloof die tot uiting mag gaan komen.

Paulus sluit een gedeelte af (v1), dat zie je aan “dan”; hij trekt een conclusie o.b.v. wat hij net gezegd heeft. In H4 heeft hij geconcludeerd dat redding alleen is door geloof in Jezus en Zijn werk aan het kruis (Romeinen 4:23-25). Als je dan gelooft (Romeinen 4:1), “dan”

  • Geloof brengt rechtvaardiging; Paulus, goed leraar dat hij is, herhaalt voor de zekerheid nog even het belangrijkste punt: geloof geeft redding. Geloof redt, alleen geloof in Jezus Christus, zoals de Bijbel Hem omschrijft.