Route 66 – Numeri 1/3

Deel 1 van 3

Wij gaan verder met de preekserie Route 66 waarin wij elk Bijbelboek in vogelvlucht gaan bekijken om 1) Jezus erin te ontdekken, en 2) om de belangrijkste levenslessen eruit te halen. In deze studie behandelen wij het Bijbelboek Numeri, deel 1 van 3.

Numeri is zoals Leviticus zo’n boek waarop veel mensen al gauw afhaken. De naam Numeri is sowieso al niet erg boeiend en meteen al bij het begin word je geconfronteerd met een volkstelling. Je leest aan het begin een hoop onbekende namen en je ziet grote aantallen van de verschillende stammen voorbijkomen, enz. Het begin leest gewoon niet lekker!

De naam Numeri geeft niet echt goed weer waar het boek over gaat, maar het is enigszins wel begrijpelijk omdat het volk Israël in dit boek twee keer geteld of genummerd wordt. Vandaar, dat het bij de vertaling van het Oude Testament in het Grieks de naam ‘Arithmoi’ kreeg waarvan de Latijnse naam Numeri is afgeleid, en het in onze Bijbels ook Numeri heet.

De Hebreeuwse naam voor het boek ligt in mijn mening dichter bij waar het boek over gaat en komt voort uit het eerste vers: ‘De HEERE sprak tot Mozes in de woestijn’. ‘In de woestijn’ is dus ook de Hebreeuwse naam, wat eigenlijk dichter bij de inhoud ligt omdat het merendeel van de tijd het volk Israël in de woestijn verblijft; in de wildernis.