8-9-2024 Toewijding is een (kostbare) keuze
Topsporters maken een hele hoop keuzes op een dag; hun hele leven staat in het teken van de sport die ze beoefenen. Ze maken keiharde keuzes, kostbare keuzes, om hun leven in te richten op maximale resultaten in hun sport.
- Tom Brady, beste speler ooit op zijn positie in de NFL, maakte de keuze om elke avond, tot zijn 45ste om 21:00 naar bed te gaan. Hij stuurde zijn gezin weg als hij voor de finale van het NFL seizoen speelde, de Super Bowl; dit kostte hem wel zijn huwelijk, zijn gezin, etc.
- Team NL bij de Olympische Spelen had een diëtist, strakke trainingsschema’s, etc. Allemaal om maximale resultaten te behalen. Elke dag kiezen sporters vóór het een en daarmee tégen het ander. Ze hebben gigantische toewijding nodig voor het beoefenen van hun sport.
Topsport kan je leven beheersen, het christen-zijn zou dat nog veel meer moeten doen. Waar sporters een (gouden) medaille kunnen winnen gaat het bij ons om een eeuwige kroon.
Jakobus 1:12 “Zalig is de man die verzoeking verdraagt, want als hij beproefd gebleken is, zal hij de kroon van het leven ontvangen, die de Heere beloofd heeft aan hen die Hem liefhebben.”
Dit is waar het voor ons om gaat; dit is écht belangrijk, dit is veel beter dan een medaille (of SB ring).
- En waar topsport keuzes vereist, is het leven van de christen niet anders. Wij mogen leren keuzes te maken die Bijbels zijn, die God-erend zijn. Keuzes die kostbaar zijn aan deze kant van de eeuwigheid, maar een veel grotere beloning hebben dan de kosten ooit zullen zijn.
God is vanaf het begin bezig om ons mensen bij Zich te halen. Vanaf het begin geeft Hij de mens toegang tot Zichzelf, wat een geweldig voorrecht is. Adam en Eva mochten vrij met God wandelen in de hof van Ede (Genesis 2-3), Israël had de tabernakel (Exodus – Leviticus), wij hebben Jezus.
- Vanochtend wil ik met jullie kijken naar Leviticus 1, om te zien wat God van ons vraagt als het gaat om toewijding. We zullen daar lessen zien die vandaag de dag nog steeds van toepassing zijn; lessen die nog steeds broodnodig zijn voor de kerk en voor jouw leven.
v1-3 Toewijding is vrijwillig en publiek
Leviticus 1:1-3 “De HEERE riep Mozes en sprak tot hem vanuit de tent van ontmoeting: Spreek tot de Israëlieten en zeg tegen hen: Wanneer iemand van u de HEERE een offergave wil aanbieden, moet u uw offergave aanbieden van het vee, van de runderen en van het kleinvee. Als zijn offergave een brandoffer van runderen is, moet hij een mannetje zonder enig gebrek aanbieden. Hij moet dat bij de ingang van de tent van ontmoeting aanbieden om een welgevallen voor zich te vinden voor het aangezicht van de HEERE.”
God heeft Israël hier net bevrijd uit Egypte, ze zijn onderweg naar het beloofde land. Ze hebben al van alles met Hem meegemaakt en nu gaat Hij ze onderwijzen in het zijn van Zijn volk. Hij gaat ze laten zien wat het is om Hem te dienen, Hem te eren, om 1 God te hebben.
- Om te leren om Zijn volk te zijn, gaat Hij ze heel specifieke instructies geven over hoe offers te brengen. Dat doet Hij niet zomaar, Hij wil namelijk heel veel aan Zijn volk leren door de offers heen.
De manier van tot de God van de Bijbel naderen was heel anders dan wat er in Egypte gebeurde. Daar waren duizenden afgoden, allemaal met hun eigen methodes. God gebruikte Leviticus om Zijn volk tot Zichzelf te trekken, om hun gedachten te hervormen (Romeinen 12:2), over alles.
- En dan is het heel bijzonder dat het eerste dat Hij hen leert, als het gaat om de offers, het brandoffer is. Het brandoffer, waar heel Leviticus 1 over gaat, is een offer van toewijding. De offers voor vergeving van zonde komen in H4-5; God begint met toewijding.
Door te begínnen met toewijding laat God zien dat Hij wil dat jij kiest. Hij wil dat je een bewuste keuze vóór Hem maakt, waarmee je automatisch tégen andere dingen kiest. De keuze vóór Hem kan je dan ook van alles kosten, maar dat doe je dan omdat Hij het waard is.
- Voor Israël kostte het brandoffer hen een rund (v3-9), een schaap of geit (v10-13) of duiven (v14-17). Ongeacht of je rijk of arm bent, Hij maakte het mogelijk om te komen; maar rijk en arm moesten wel de kosten betalen van toegewijd zijn aan God.
Belangrijk om te begrijpen, dit was een publieke keuze. Men moest dit offer “bij de ingang van de tent van ontmoeting” (v3) brengen. De tabernakel lag in het midden van het volk, dus je moest langs de mensen om je offer te brengen. Het was een publieke keuze, met daarmee impact op de anderen.
- God heeft jou in een kerk geplaatst, om sámen Hem toegewijd te zijn. Door hoe de samenleving is, vergeten we vaak dat kerk zijn een ‘samen-activiteit’ is. We denken aan wat we zélf willen, waar wíj blij van worden, hoe wíj gediend willen worden.
- Als jij de keuze maakt om jezelf écht, volledig toe te wijden, dan heeft dat impact op de rest. Wij zullen aangemoedigd worden door jouw keuze. En jij kan aangemoedigd worden door iemand anders deze keuze te zien maken.
- Jouw toewijding is ook belangrijk voor de gemeente, omdat we graag jouw God-gegeven talenten willen inzetten. We willen dat jij de roeping die God op jouw leven heeft gaat leven. We willen dat jij gezegend wordt door het dienen van anderen.
- Kinderbediening, AV, koffie schenken, website, maar ook nieuwe dingen opzetten als outreach en dingen die ik niet kan bedenken. God wil jullie allemaal gebruiken in en voor Zijn kerk. Zodat de kerk Zijn licht zal schijnen.
- Maar ook in het elkaar dienen werkt dit door. Hoe meer toegewijd aan God, hoe meer fellowship, onderlinge liefde, uitreiken naar elkaar, etc. Allemaal dingen waar wij, CCH, jóu nodig hebben. En waar we nu (mogelijk) verzaken.
God heeft jou een taak gegeven naar elkaar, maar ook naar de wereld. Onze toewijding aan God hoort nog-niet-gelovigen naar Hem te trekken. Hij wil dat wij ‘licht en zout’ zijn (Mattheüs 5). Jouw leven hoort mensen nieuwsgierig en dorstig te maken.
- Als jouw toewijding compleet is, zal dat mensen nieuwsgierig maken naar het ‘waarom’. Ze zullen niet begrijpen waarom je de keuzes maakt die je maakt. Je zal andere dingen doen dan voorheen, dingen laten. En dat maakt nieuwsgierig.
- Als jij niet volledig toegewijd bent, een lauwe christen, dan maak je niemand nieuwsgierig naar Jezus. God wil jou in vuur en vlam zetten voor Hem, zodat je de wereld naar Hem trekt.
Ben jij Hem volledig toegewijd? Wij hebben jouw toewijding nodig, de wereld heeft het nodig. Ga in gebed zoeken naar of jij een voorbeeld bent voor de gemeente, voor de wereld, of niet. En als niet, laat God je wijzen op wat in de weg staat.
v4 Toewijding vraagt heiliging
Leviticus 1:4 “Daarna moet hij zijn hand op de kop van het brandoffer leggen, zodat het hem ten goede zal komen door verzoening voor hem te bewerken.”
Als je inzoomt op de details van de offers, is in elk detail Jezus Christus te vinden. Dat is een studie op zich, niet voor vandaag. Maar wat wel duidelijk is, is dat Jezus “zonder enig gebrek” was, dat Hij aangeboden is in onze plaats en dat Hij “voor het aangezicht van de HEERE” is in onze plaats.
- Jezus en Zijn werk zijn de enige weg naar toewijding aan God. Zonder Hem is het niet mogelijk om je toe te wijden aan Hem. Zonder Jezus is er geen mogelijkheid om bij God te komen, laat staan om Hem te dienen.
God staat niet op jou te wachten omdat jij zo geweldig bent. Hij staat op je te wachten omdat Hij liefde is. God heeft jou niet nodig, Hij wíl jou gebruiken. Hij wil jouw toewijding hebben, omdat liefde alleen vrijwillig positief beantwoord kan worden. En God wil dat er echte liefde tussen Hem en ons is.
- Door Jezus’ werk is die relatie mogelijk, is het mogelijk om ons toe te wijden aan Hem. Besef je dus dat het feit dát je je kan toewijden, puur en alleen genade is. Besef je dat we Hem alleen kunnen liefhebben, omdat Jezus Zijn liefde eerst aan ons liet zien (Romeinen 5:8).
- Een van de doelen van het offer in Leviticus 1, was de zonde dragen van degene die kwam offeren. Zonde stond volledige toewijding aan God in de weg. Zonde gaat niet samen met een heilig God, juist ook niet voor ons christenen.
2 Timotheüs 2:21-22 “Als iemand zich dan hiervan reinigt, zal hij een voorwerp zijn voor eervol gebruik, geheiligd en van veel nut voor de Heere, voor elk goed werk gereedgemaakt. Maar ontvlucht de begeerten van de jeugd. Jaag rechtvaardigheid, geloof, liefde en vrede na, samen met hen die de Heere aanroepen uit een rein hart.”
Paulus zegt hier dat we ‘onszelf’ moeten reinigen. Dat is geen ‘eigen werk’, maar je moet kíezen om naar God te gaan, om Hem jou te laten reinigen. We moeten wegvluchten van alles dat niet van Hem is, zodat ons leven meer op Hem gaat lijken.
- Ook dit is een ‘samen’ activiteit; we moeten najagen (v22), “samen met hen die de Heere aanroepen”. De reinheid van iemands wandel is aanstekelijk, net als vuiligheid besmettelijk is. God wil jou heiligen, zodat je meer op Jezus lijkt en Hem meer eert met je hele leven.
- Is er zonde die nu nog tussen jou en God in staat? Zo ja, en het is goed om God te vragen hoe Hij dit ziet, belijd die zonde dan. Geef het allemaal over aan God, zodat je Hem in alles kan navolgen. Laat zonde jouw toewijding niet in de weg zitten.
Heiliging is een proces; een proces van afbreken, opbouwen, groeien, etc. Het is niet altijd makkelijk, omdat er heel diepe dingen úit je hart moeten en er nieuw voor terug moet komen. Alleen Hij kan dat in je doen; de vraag is of jij door Hem geheiligd wíl worden?
v5-6 Toewijding kost inspanning
Leviticus 1:5-6 “Dan moet hij het jonge rund slachten voor het aangezicht van de HEERE. En de zonen van Aäron, de priesters, moeten het bloed aanbieden en het bloed sprenkelen rondom op het altaar dat bij de ingang van de tent van ontmoeting is. Daarna moet hij de huid van het brandoffer afstropen en het in zijn stukken verdelen.”
Offeren voor de Israëlieten was bloederig en vies. Het was een lang proces, waardoor het een zeer weloverwogen keuze was. Ze moesten zelf het dier kopen of meenemen, brengen naar de tabernakel, wachten tot ze aan de beurt waren, zélf slachten (v5) en stropen + verdelen (v6).
- Toewijding was dus geen simpele keuze, het slachten, stropen en verdelen kostte veel tijd. Dit was écht kiezen, alles opgeven voor de Heere. Ook het doorsnijden van de halsslagader moet heel bijzonder/bizar geweest zijn. Je zag het leven uit het dier welvloeien, in jouw plaats.
- Het offer stierf, zodat jij als mens dat niet hoefde te doen. Het offer droeg jouw zonde, zodat jij niet zelf die straf hoefde te dragen. Het offer werd compleet opgebrand op het altaar, in jouw plaats; hierdoor kon jij als mens Hem totaal toegewijd zijn.
Toewijding was voor Israël niet makkelijk, het kostte inspanning. Geloven in God was een serieuze, geweldige, glorieuze zaak. God navolgen was een stuk moeilijker dan we soms doorhebben, maar daarmee ook des te mooier. En zo is dat vandaag nog steeds.
- Zeker in het Westen kunnen we denken dat alles maar makkelijk en mooi moet zijn. We zijn snel geneigd te denken dat God ‘voor ons’ moet werken, dat Hij ‘blij mag zijn met ons’, etc. We kunnen uit het oog verliezen dat God heilig en perfect is, dat Hij God is en wij niet.
- Onze magnetron maatschappij wil zich niet meer inspannen voor dingen, wil niet meer doorzetten. En toch is dat wel wat God van ons vraagt. Hij wil dat we 100% voor Hem gaan, ook als dat moeilijk is, lang duurt en niet gaat zoals wij het graag willen.
Tegelijk is het zo dat je door de inspanning, door het proces van toewijding heen, je God beter gaat leren kennen. Als je ruim een uur bezig bent met het villen en verdelen van de koe, heb je veel tijd om na te denken. In die tijd, als je écht God toegewijd bent, zal je Hem gaan zoeken in gebed.
- De inspanning van toewijding zal je ertoe aanzetten Hem te zoeken. Als je kijkt naar Jezus’ leven, zie je dat Hij God veelvuldig zocht. Hij bad veel en vaak, Hij wist dat Hij God nodig had. Paulus, Nehemia, Mozes, Hannah, etc. allemaal zochten ze God in hun inspanning.
- Al deze mensen hadden moeilijkheden in hun toewijding aan God. En allemaal leerden ze God beter kennen, omdat ze Hem gingen zoeken in hun toewijding. In de pijn, de moeite, de depressie, etc. zochten ze Hem. En Hij laat Zich vinden.
- Man of vrouw, jong of oud, etc. Hij laat Zich vinden. Primair in Zijn Woord en door gebed; maar ook door broeders en zusters heen. Hij laat Zich vinden. Juist daarom hoort toewijding ons aan te zetten tot Hem meer en meer zoeken.
Toewijding aan God is een kostbare keuze, maar wel een noodzakelijke keuze. Het leven dat God voor jou heeft hangt totaal van Hem af, is gericht op Hem en is tot Zijn eer. Laat God je leven bepalen, zoek Hem en weet dat de kosten, inspanning, hoog zijn, maar de beloning, Hem kennen, groter is.
v7-9 Toewijding vraagt álles van je
Leviticus 1:7-9 “Vervolgens moeten de zonen van de priester Aäron vuur maken op het altaar en hout op het vuur schikken, en dan moeten de zonen van Aäron, de priesters, de stukken, de kop en het vet schikken op het hout dat op het vuur van het altaar ligt. Maar zijn ingewanden en zijn poten moet men met water wassen, en de priester moet dat alles op het altaar in rook laten opgaan. Het is een brandoffer, een vuuroffer, een aangename geur voor de HEERE.”
Het offer moest onherkenbaar in stukken gehakt worden, op het altaar en volledig opgebrand worden. Echte, Bijbelse toewijding aan God, vraagt álles van ons. We worden voor sommige mensen onherkenbaar, we worden volledig door God gebruikt tot Gods eer. En dat is iets prachtigs.
2 Korinthe 11:23-28 “Zijn zíj dienaars van Christus? – ik spreek als een waanzinnige – ik sta boven hen; in ingespannen arbeid veel vaker, in slagen bovenmate, in gevangenissen veel vaker, dikwijls in doodsgevaar. Van de Joden heb ik vijfmaal de veertig min één zweepslagen ontvangen. Driemaal ben ik met de roede gegeseld, eenmaal ben ik gestenigd, driemaal heb ik schipbreuk geleden, een heel etmaal heb ik in volle zee doorgebracht. Op reis was ik vaak in gevaar door rivieren, in gevaar door rovers, in gevaar van de kant van volksgenoten, in gevaar van de kant van heidenen, in gevaar in de stad, in gevaar in de woestijn, in gevaar op zee, in gevaar onder valse broeders, in inspanning en moeite, vaak in nachten zonder slaap, in honger en dorst, vaak in vasten, in koude en naaktheid. Afgezien van wat van buitenaf komt, overvalt mij dagelijks de zorg voor alle gemeenten.”
- Paulus’ leven als christen was niet makkelijk, het was wel glorieus. Het was soms heel zwaar, zwaarder dan hij zelf aankon (2 Korinthe 1:8), maar hij zette wel door. De Paulus van vóór zijn bekering was weg, hij was onherkenbaar geworden. Hij was God volledig toegewijd.
2 Korinthe 4:17-18 “Want onze lichte verdrukking, die van korte duur is, brengt in ons een allesovertreffend eeuwig gewicht van heerlijkheid teweeg. Wij houden onze ogen immers niet gericht op de dingen die men ziet, maar op de dingen die men niet ziet; want de dingen die men ziet, zijn tijdelijk, maar de dingen die men niet ziet, zijn eeuwig.”
Paulus wist waaróm hij doorzette, wat zijn toekomst was. Hij berekende de kosten, ook van zijn lijden, en zag dat Jezus álles waard was. Hij koos bewust om God toegewijd te zijn, ook als dat steniging, zweepslagen, etc. betekende. Hij wist namelijk wat Jezus gedaan had en wat God van hem vroeg.
- Jezus zette door, met alles dat Hij meemaakte, omdat Hij wist wat Zijn toekomst was (Hebreeën 12). Beide keken vooruit naar de toekomst, naar Gods wil voor hun levens. En die wil zetten ze boven hun eigen wil en verlangens.
- Ze deden dit allebei vrijwillig (Leviticus 1:1-2), ze deden dit allebei door Gods leiding (v3-4), het kostte hen allebei hun leven (v5-6), maar ze zetten door. Mag jouw christen-zijn je íets kosten? Heeft God álles van jou? Of vind je minder wel goed?
Israël moest leren dat toewijding ontzettend belangrijk was, maar dat het ze ook veel zou kosten. God stelde hen voor de keuze en ze mochten steeds zélf kiezen. Ben jij God écht toegewijd? Is jouw leven écht volledig van Hem?
God gebruikt Leviticus 1 om ons over toewijding te onderwijzen. Hij wil dat we zien dat dit ontzettend belangrijk is, dat het kostbaar is, maar vooral dat het Zijn wil voor jou is. En doordat het Zijn wil is, is het automatisch het beste voor je.
- Jouw toewijding is te zien in wat jij kostbaar vindt, in waar jij je publiek, en privé, voor inzet. De dingen waar jij tijd, geld en energie in wil steken laten zien waar jouw hart ligt. En het kan je verrassen of dat God is of niet.
- Vind jij je (gebrek aan) partner, kinderen, baan, geld, auto, sport, comfort, druk zijn, bediening, etc. belangrijker dan Jezus? Ben jij een, of meer, van deze dingen méér toegewijd dan Jezus Zelf? Laat Hem bepalen waar jij mee bezig bent.
In jouw toewijding aan Jezus ben je publiek bezig, dus een getuigenis voor de kerk en wereld. Je bent toegewijd aan heiliging, meer op Jezus lijken. Toewijding vraagt inspanning en kost je álles, maar je weet dat dit het beste voor je is.
Als je nog niet gelooft, weet dat God jou toegewijd is. Hij houdt van jou, Hij gaf Zijn Zoon voor jou. Hij biedt jou Zijn liefde, Zijn vergeving en redding aan. Kies vandaag om te geloven in Hem, zodat ook jij gered kan zijn en God toegewijd kan gaan leven.
Christen, toewijding is een (kostbare) keuze. Wie of wat ben jij écht toegewijd?
- Welk beeld geef jij af, aan de kerk en de wereld; Jezus toegewijd of iets/iemand anders?
- Is heiliging reëel in jouw leven?
- Mag het christen zijn jou íets kosten? Span je je ervoor in? Ook als het je álles kost?
Efeze 6:23-24 “Vrede zij de broeders, en liefde met geloof, van God de Vader en van de Heere Jezus Christus. De genade zij met allen die onze Heere Jezus Christus in onvergankelijkheid liefhebben. Amen.”