Wat als je geweten je in de steek laat? 2/2

Wat als je geweten je in de steek laat? Deel 2 van 2

Afgelopen zondag hadden wij deel 1 behandeld van de preek: ‘Wat als je geweten je in de steek laat?’. Vandaag het laatste deel waarin wij gaan kijken naar de gevolgen daarvan en ook naar hoe God ons kan bijstaan; zowel om te voorkomen dat ons geweten ons in de steek laat, alsook hoe God ons wil helpen wanneer ons geweten ons al in de steek heeft gelaten.

Ik denk dat het zinvol is om nog even terug te grijpen naar de definitie van het geweten zoals ik het in deel 1 had beschreven:

Het geweten wordt gedefinieerd als dat gedeelte van het menselijk bewustzijn dat geestelijke kwelling, wroeging of schaamte veroorzaakt wanneer we er tegenin gaan, en gevoelens van welbehagen en voldoening wanneer onze gedachten, woorden of handelingen in overeenstemming zijn met ons waardensysteem. Het Griekse woord voor ‘geweten’ is in alle referenties in het Nieuwe Testament ‘suneidēsis’ wat ‘moreel besef’ of ‘moreel bewustzijn’ betekent. Het geweten wordt ingeschakeld wanneer iemands gedachten, woorden en handelingen overeenkomen met, of in gaan tegen, een standaard van goed of fout.” (gotquestions.org)

Herman Bavinck, de Nederlandse theoloog uit de 19e en 20e eeuw schreef dit: ‘De werkzaamheid van het geweten blijft altijd dezelfde. Het is altijd veroordelend van aard, het is de bewustheid verkeerd gehandeld te hebben. Het geweten openbaart zich dus na de daad.