“En het gebeurde, toen de koning van Israël de brief gelezen had, dat hij zijn kleren scheurde en zei: Ben ik dan God, om te doden en om levend te maken, dat deze man iemand naar mij toe stuurt om bij een man zijn melaatsheid weg te nemen? Want, voorwaar, besef toch en zie in dat hij een voorwendsel tegen mij zoekt.” (2 Koningen 5:7) De koning van Israël kreeg een onmogelijke opdracht van de koning van Syrië: maak Naäman beter. Menselijk gezien was dit niet mogelijk en dat was wat de koning van Israël zag. Deze koning had zijn ogen op mensen gericht, niet op God; richt je ogen op God, wat je situatie ook is.
Richt je ogen op God
De reactie van de koning van Israël is menselijk gezien goed te begrijpen. De heersende macht, Syrië, eist dat hij een generaal van Syrië, Naäman, beter maakt van melaatsheid. Dat was een ongeneeslijke ziekte, waardoor deze opdracht compleet onmogelijk leek. De koning van Israël dacht de Syriërs alleen op zoek waren naar een reden om Israël aan te vallen, wanneer bleek dat Israël niet kon voldoen aan de vraag die hen gesteld werd. Niemand kan melaatsheid genezen, niemand kon voldoen aan de opdracht van de koning van Syrië. Dat is wat de koning van Israël lijkt te denken.
En dat is precies waar hij de fout in gaat; zijn handelen laat zien waar zijn hart en ogen op gericht waren. Zijn daden laten zien dat hij niet onder de indruk was van God, maar juist van de koning van Syrië. Het advies dat we van God zien, de opdracht van God, aan de mens is: richt je ogen op God. Dat is wat we nodig hebben, dat is wat nodig is in elke situatie. Als onze ogen op mensen gericht zijn zien we de onmogelijkheid van dingen. Wanneer onze ogen op God gericht zijn, zullen we zien dat Hij almachtig is (Jeremia 32:27).
Ogen en hart
Waar je hart is, daar zal je schat zijn (Mattheüs 6:21); dat is wat Jezus ons leert in het Nieuwe Testament. De koning van Israël had zijn schat op aarde, omdat zijn hart op de dingen op aarde gericht was. Zijn ogen zagen alleen de dingen van de aarde, niet de dingen van de hemel. Daarom reageerde hij zoals hij deed. Dit is ook een gevaar voor jou, voor de christen; richt je ogen op God, anders zal je net zo reageren als de koning van Israël. Als jouw ogen op mensen, de wereld, de aarde, etc. gericht zijn, zal je daar ook je kracht, wijsheid, rust, vrede, etc. vandaan halen.
In situaties die onmogelijk lijken, zoals bij de koning van Israël; in situaties waar je denkt dat je het zelf op kan lossen, continu heb je God nodig. Als christen hoor je nooit te denken dat je het zelf allemaal wel kan, we horen continu in afhankelijkheid van God te leven. Jezus geeft dit voorbeeld, in Johannes 5:19 laat Hij het voorbeeld zien van hoe een christen hoort te leven. Alles is op basis van Wie God is, alles is door Zijn kracht en leiding. Dat is hoe de koning van Israël had moeten reageren in zijn situatie, dat is hoe jij mag leren reageren in elke situatie van het leven.
Waar zijn jouw ogen op gericht?
De enige manier om Bijbels juist te reageren op de dingen van het leven die op je afkomen, is wanneer je ogen op God gericht zijn. Dat is van dat christelijk jargon voor waar jij je mee bezig houdt, waar jij aan denkt, waar jouw hart en gedachten vol van zijn. Als het eerste waar jij aan denkt iets is van God, dan zijn jouw ogen op God gericht. Als jouw eerste gedachte is om iets zelf te doen en zelf te regelen, dan zijn je ogen op iets/iemand anders gericht. Waar jij bereid bent om tijd, geld en energie in te steken, dat is waar jouw hart en ogen op gericht zijn. Als dat God is, prijs de Heere! Hou dat vast. Als God dat niet is, ga dan naar de Heere en bekeer je.
Richt je ogen op God, wat je situatie ook is. Zorgt dat jouw hart en ogen gericht zijn op Wie Hij is en wat Hij kan doen. Laat jouw hart vol zijn van Hem, zodat je ook zal reageren naar Wie Hij is. Laat je leven geleid worden door Hem, ook als een situatie onmogelijk lijkt. Bij God is alles mogelijk (Mattheüs 19:26), dat is o.a. te zien in het verhaal van Naäman; God maakt hem beter van iets dat ‘ongeneeslijk’ was. Waar zijn jouw ogen op gericht?
Als je vragen hebt, schroom niet om je vraag te stellen.