De grootste man van het O.T. en zijn boodschap (1/2) – Mattheüs 3:1-6

De grootste man van het O.T. en zijn boodschap (1/2) – Mattheüs 3:1-6

De grootste man van het O.T. en zijn boodschap – 1 van 2

Mattheüs 3:1-6

Vanmorgen gaan wij verder met onze studie in het Evangelie van Mattheüs en wij pakken het op in hoofdstuk 3.

Zoals ik reeds gezegd heb, is het de bedoeling van Mattheüs om Jezus te presenteren als de langverwachte en rechtmatige Messias en Koning van Israël.

En ook het verhaal in hoofdstuk 3, waarin hij ons aan Johannes de Doper voorstelt heeft dat doel voor ogen.

Het is belangrijk dat wij gedurende deze studie Mattheüs’ bedoeling altijd voor ogen hebben, want dat beantwoord de vraag waarom hij het geschreven heeft.

Vorige keer in hoofdstuk 2 stelde ik de vraag waarom Mattheüs per se de wijzen (de magos) hadden genoemd.

Wij leerden dat God zo’n 600 jaar daarvoor de weg gebaand had voor deze wijzen om Jezus Christus te huldigen als dé rechtmatige Koning van Israël.

Trouwens, elke keer als je de Bijbel gaat lezen of bestuderen is het noodzakelijk om te vragen WAAROM het gedeelte dat je leest geschreven is; waarom de H.Geest het nodig vondt om de schrijver te inspireren om het vast te leggen.

Want als je weet waarom God het vastgelegd heeft, dan weet je ook wat er staat, wat God er precies mee bedoelt en wat het voor jou betekent.

Nou, vanmorgen zullen wij zien dat de zaak die Mattheüs bouwt steeds meer waterdicht aan het worden is…

Toon volledige notities

Lees Mattheüs 3:1-12

Van Johannes de Doper zegt Jezus in Mattheüs 11:11 dit: “Onder hen die uit vrouwen geboren zijn, is niemand opgestaan die groter is dan Johannes de Doper…

Uit alle Oud Testamentische sleutelfiguren zegt Jezus dat Johannes de Doper de grootste was. Nou, wanneer wij bij hoofdstuk 11 aankomen zullen wij grondig gaan kijken naar waarom Jezus Johannes de Doper de grootste noemt, maar vanmorgen moeten wij het zonder uitleg maar van Jezus aannemen.

In Lukas 1 staat veel over Johannes de Doper geschreven en het is goed om dit te lezen, maar omwille van de tijd kunnen wij vanmorgen slechts naar een klein gedeelte kijken.

Lees Lukas 1:5-17

God stuurde de engel Gabriël naar Zacharias, de vader van Johannes de Doper toe om de zwangerschap van zijn onvruchtbare en oude vrouw Elisabeth, de geboorte, het leven en de bediening van Johannes de Doper aan te kondigen.

Dezelfde engel Gabriël kwam tot Maria om haar te vertellen over haar zwangerschap en de geboorte van Jezus.

Het feit alleen al dat Gabriël door God gestuurd werd om de geboorte van Johannes de Doper aan te kondigen geeft al aan dat Johannes de Doper een bijzonder persoon was, dat hij een sleutelfiguur in Gods heilsplan was.

En wat vindt Mattheüs zo belangrijk van Johannes de Doper dat hij hier in Mattheüs 3 over hem schrijft? Hoe draagt dit bij aan het presenteren van Jezus als Messias en Koning van Israël?

En wat heeft dit met ons, anno 2011 te maken en wat kunnen wij hiervan leren? Laten we gaan kijken!

Vers 1 – “In die dagen trad Johannes de Doper op en hij predikte in de woestijn van Judea,”

Tussen het eind van hoofdstuk 2 waarin Jozef, Maria en Jezus naar Nazareth verhuisde, en hoofdstuk 3 zit bijna 30 jaar tussen.

Dus, “in die dagen” betekent dat Jezus al een hele tijd in Nazareth heeft gewoond en was inmiddels een volwassen man geworden.

Johannes de Doper trad op, oftewel oefende zijn bediening uit en predikte in de woestijn.

Ik Lukas 1:16 lazen wij dat de engel Gabriël zegt dat Johannes de Doper velen van de Israëlieten bekeren zal tot de Heere, hun God.

Hier zien wij Johannes de Doper daadwerkelijk doen waartoe hij geroepen was en voorbestemd was.

Vers 2 – “en zei: Bekeer u, want het Koninkrijk der hemelen is nabijgekomen.”

Veel kerken zijn tegenwoordig op zoek naar de meest effectieve manier om mensen voor Christus te winnen. Dit is op zich een hele goede motivatie, alleen slaan de meesten de plank mis omdat zij afwijken van het model dat ons in de Bijbel gegeven is.

Als wij willen weten hoe wij de grote opdracht horen te vervullen, hoe wij echte discipelen horen te maken, dan moeten wij het Bijbels model navolgen.

Hier zien wij het eerste optreden van Johannes de Doper en wij zien hem hier prediken!

En het eerste en voornaamste dat hij de mensen verteld is: “Bekeer u, want het Koninkrijk der hemelen is nabijgekomen”.

Aan het begin van Jezus’ bediening, bij Zijn eerste optreden zien wij Jezus prediken.

En het eerste en voornaamste dat Jezus de mensen in Mattheüs 4:17 verteld is: “Bekeer u, want het Koninkrijk der hemelen is nabijgekomen”.

Aan het begin van de apostel Petrus’ bediening, meteen nadat de H.Geest met Pinksteren op de discipelen uitgestort werd zien wij Petrus prediken.

En het eerste en voornaamste dat Petrus de mensen in Handelingen 2:38 verteld is: “Bekeer u en laat ieder van u gedoopt worden in de Naam van Jezus Christus, tot vergeving van de zonden; en u zult de gave van de Heilige Geest ontvangen.

Wij zien Johannes de Doper, de voorloper van Jezus, Jezus Zelf en vervolgens, na Pinksteren, de Geest vervulde Petrus het Woord van God en de noodzakelijke bekering prediken.

Als wij, wedergeboren christenen, wij als kerk de grote opdracht van Jezus willen uitvoeren dan kan dat alleen maar door Gods Woord en bekering te prediken!

Er is geen andere manier om echte discipelen te maken. Dus, of je mensen vanuit de kansel toespreekt of als je met iemand een één-op-één gesprek hebt, dan moet je het vroeg of laat over bekering hebben.

Maar, wat is bekering? Waar heeft Johannes de Doper het over?

Johannes de Doper zei: “Bekeer u, want het Koninkrijk der hemelen is nabijgekomen.”

Bekering betekent volgens het CvB: “‘anders verstaan of inzien, anders bedenken, van gedachten veranderen’, en vandaar ‘berouw hebben’ van een verkeerde daad. In het NT van een zonde, of dat nu tegen een naaste is of, zoals doorgaans, tegenover God. In veel teksten staat het voor ‘berouw hebben’ zonder meer. Hoewel de nadruk bij dit woord ligt op het verlaten van (het leven in) de zonde, omvat het tegelijkertijd de verandering van denken en gezindheid naar een leven in overeenstemming met het geloof in het Evangelie, vandaar de vertaling ‘zich bekeren’.”

De bekering waar Johannes de Doper het over heeft betekent dat je berouw hebt, dat je spijt hebt van het feit dat je God niet met je leven hebt vereert, verheerlijkt.

Dat je berouw hebt van het feit dat je God niet hebt erkend als de enige echt God, de Schepper van hemel en aarde Die jou je levensadem geeft.

Dat je berouw hebt van het feit dat je tegen God gezondigd hebt, dat je berouw hebt omdat je God veracht hebt, dat je Hem vervloekt hebt, dat je niets van Hem wilde weten.

Dat je berouw hebt van de hardheid van je hart, dat je berouw hebt van je eigenzinnigheid en dat je berouw hebt van alle narigheid die je anderen hebt aangedaan.

Bekering is echter niet alleen berouw tonen, maar het houdt ook in dat men verandert.

Bekering betekent dat je van richting verandert, dat je je omdraait, dat je van gedachten en wil verandert.

Waar je voorheen van God wegliep, draai je je nu om en je wendt je tot God en je omhelst alles dat God is en dat Hij voor je wil zijn.

Bekering betekent altijd dat je verandert van het kwade tot het goede, van zonde tot de gerechtigheid.

Drie weken geleden op Pinksterzondag had ik het over de wedergeboorte van de mens en had de wedergeboorte vergeleken met de Engelstalige term “conversion”.

Conversion betekent o.a. in I.T. termen het omzetten naar een ander systeem.

En dit gebeurt met de mens op het moment dat hij zich bekeerd van zijn zonden en met heel z’n hart geloofd dat Jezus de Zoon van God is, dat Jezus in zijn plaats aan het kruis gestorven is voor zijn zonden en dat Jezus uit de dood is opgestaan.

Op het moment van conversion (wat in het Nederlands bekering genoemd wordt), word de mens als het ware omgezet naar een ander systeem.

Waar hij vóór zijn bekering alleen nog maar bestuurd werd door en toegang kreeg tot het menselijke, het natuurlijke; word hij ná zijn bekering bestuurd door de H.Geest en krijgt toegang tot God en het bovennatuurlijke.

Bekering of conversion hangt dus van twee partijen af!

God is trouw om Zijn taak in het proces te vervullen door mensen naar Zich toe te trekken, door mensen te overtuigen van zonde, gerechtigheid en oordeel.

En het is de verantwoordelijkheid van de mens om daar gehoor aan te geven, om in te zien dat God de waarheid verteld over Zichzelf en over hun en om er bewust voor te kiezen om zich te bekeren.

Bekering is overigens niet een eenmalig iets in het leven van de mens. Eenmaal bekeerd en wedergeboren hoort de christen zich continu te bekeren van zonde in zijn/haar leven.

Als God jou door Zijn Woord, de Bijbel aanspreekt op jouw doen en laten, als Hij jou aanspreekt over een specifieke zonde in je leven, dan is het jouw verantwoordelijkheid om je daarvan te bekeren, om deze zonde achter je te laten.

Misschien is het een grove zonde, misschien is het een karaktereigenschap die God in de weg staat, misschien is het een gewoonte.

Al te vaak maken wij excuses voor deze dingen. Al te vaak denken wij dat wij nou eenmaal zo zijn en dat wij dus niet kunnen of horen te veranderen.

Maar dat is een leugen. God spreekt ons niet voor niets aan. Hij wil dat wij ons van deze dingen bekeren.

Begrijp je dus dat de boodschap van de grootste man van het O.T. geen populaire boodschap was?

Hij riep de mensen op om verandering in hun leven te brengen. Hij liet de mensen inzien dat zij verkeerd bezig waren, dat zij niet in staat waren om het arriverend Koninkrijk der Hemelen in te kunnen gaan.

Ik vraag me af hoeveel kerken anno 2011 Johannes de Doper als gastspreker zou willen hebben?

Ik vraag me af als hij überhaupt ergens in een kerk zou spreken of hij daarna uitgenodigd zou worden om terug te komen?

Vers 3 – “Want deze is het over wie gesproken werd door de profeet Jesaja toen hij zei: De stem van een die roept in de woestijn: Maak de weg van de Heere gereed, maak Zijn paden recht.”

Mattheüs bevestigd hier de missie van Johannes de Doper zoals dit 700 jaar daarvoor al was vastgesteld door de profeet Jesaja.

Johannes de Doper was de voorloper van Jezus. Het was zijn taak om de weg van Jezus voor te bereiden.

In die tijd, wanneer een koning een bezoek bracht aan een plaats kwam hij nooit onaangekondigd. Nee, er ging altijd een heraut of voorloper voor hem uit om Zijn komst aan te kondigen zodat de mensen zich konden voorbereiden op Zijn komst.

En Johannes de Doper was de heraut of voorloper van Jezus.

Naast het aankondigen van de komende koning was het ook de taak van de voorloper om de weg waarop de koning zou reizen voor te bereiden.

En een van de dingen die hij deed om de weg goed voor te bereiden was om alle obstakels in de weg te verwijderen.

In het geval van Johannes de Doper verwijderde hij niet letterlijk de obstakels op de wegen, maar trachtte de obstakels in de harten van de mensen uit de weg te ruimen.

De obstakels die tussen hun en Koning Jezus in stonden. Vandaar de oproep tot bekering!

Vers 4 – “Deze Johannes had kleding van kameelhaar en een leren gordel om zijn middel; zijn voedsel was sprinkhanen en wilde honing.”

Johannes de Doper moest een heel bijzonder figuur zijn geweest. Hij beweerde een boodschapper van de Almachtige God te zijn, maar hij leefde niet, sprak niet, kleedde zich niet als alle andere religieuze leiders van zijn tijd.

De kerkleiders van zijn tijd waren beschaafd, droegen de fijnste kleren, gemaakt uit de fijnste stoffen. Zij aten goed, waren geraffineerd, wereldlijk.

Ik denk dat het woord decadent hun levensstijl het best omschrijft.

Maar Johannes de Doper ging niet mee met de trends en de mode van zijn tijd.

Johannes de Doper verhuisde waarschijnlijk in zijn tienerjaren naar de woestijn en omdat God hem in de woestijn had afgezonderd had geen van de luxes die alle andere religieuze leiders hadden.

Nee, de grootste man van het O.T. droeg kleding dat praktisch en duurzaam was en volgde een zeer eenvoudig, doch voedzaam dieet.

Vers 5 – “Toen liep Jeruzalem, heel Judea en heel het land rondom de Jordaan naar hem uit,”

Het Joods volk voelde zich aangetrokken tot Johannes de Doper en trokken massaal naar hem uit.

Tussen het laatste boek van het O.T., Maleachi en het verschijnen van Johannes de Doper in Judea zit zo’n 400 jaar. Johannes de Doper was dus de eerste profeet na een periode van 400 jaar van profetische stilte.

Tussen Maleachi en Johannes de Doper in had God niet tot Israël gesproken. Dus, je kan je voorstellen dat de komst van Johannes de Doper een “BIG DEAL” was.

Dus, de mensen uit Jeruzalem, heel Judea en heel het land rondom de Jordaan trok massaal naar Johannes de Doper uit en kijk wat er gebeurde.

Vers 6 – “en zij werden door hem gedoopt in de Jordaan, terwijl zij hun zonden beleden.”

Waarom had Johannes de Doper deze Joden überhaupt gedoopt?

Nergens staat er in de wet van Mozes of in de rest van het O.T. dat de Joden zich moesten laten dopen. Dus waarom nu wel?

De enige Joodse doop die zij tot op dit moment kenden was om de heidenen, de niet Joden te dopen wanneer zij zich tot het ware Joods geloof bekeerden.

Dus, voor een Jood was de doop eigenlijk overbodig omdat zij al Joods waren.

Maar, doordat Johannes de Doper een eenmalig en unieke bediening had, om Gods volk voor te bereiden op de komst van hun Koning, liet God de Joden inzien dat zij zich niet zomaar konden berusten op hun afkomst, maar dat ook zij, net zoals de heidenen, zich moesten bekeren van hun zonden om het Koninkrijk der Hemelen in te kunnen gaan.

En hier zien wij dus dat Johannes de Doper  deze Joden massaal doopte en dat zij massaal hun zonden beleden.

In Lukas 3:3 staat over Johannes de Doper  dat hij predikte een doop van bekering tot vergeving van zonden.

Zijn taak was om o.a. de obstakels uit de harten van mensen te verwijderen, de obstakels die tussen de mens en God in stonden.

Deze obstakels noemt de Bijbel zonden en zonde staat tussen de mens en God in.

De enige manier om van deze zonde af te komen is door bekering waardoor God de mens Zijn vergeving schenkt.

Door Gods vergeving van zonden is de weg vrijgemaakt om toegang te krijgen tot het Koninkrijk der Hemelen.

Er is geen andere mogelijkheid, vandaar dat Johannes de Doper , Jezus Christus, de apostel Petrus en wij de kerk bekering tot vergeving van zonden moeten verkondigen.

HEILIG AVONDMAAL

Wij gaan zometeen het Heilig Avondmaal nuttigen. Maar voordat wij dat gaan doen wil ik je vragen om jezelf er geestelijk op voor te bereiden.

Jezus is zo’n 2000 jaar geleden gekomen om in onze plaats te sterven aan het kruis.

Hij heeft aan het kruis mijn schuld, mijn zonde en mijn doodstraf gedragen.

En door het vieren van het Heilig Avondmaal herdenken wij dit geweldig werk van Jezus Christus.

Maar, Jezus komt terug. Hij kan elk moment komen om Zijn gemeente, alle wedergeboren christenen op te nemen in het Koninkrijk der Hemelen.

Daarna komt Jezus terug naar de aarde toe om de goddelozen te veroordelen.

Mijn vraag aan een ieder is: ben jij er klaar voor?

Weet jij 100% zeker dat wanneer Jezus de christenen opneemt, dat jij erbij zal zijn?

Of zijn er obstakels in je hart en in je leven die tussen jou en God in staan?

Als je vanmorgen die zekerheid niet hebt dan dring ik je er op aan om je zonden aan God te belijden, om je te bekeren.

Terwijl het aanbiddingsteam zachtjes voor ons speelt, neem gerust de tijd om met God te praten, om je zonden te belijden, om je te bekeren.

En wanneer je er klaar voor bent, als je met heel je hart in Jezus Christus geloofd, kom naar voren toe en neem deel aan het Heilig Avondmaal.

Joh. 1:29 – “…Zie het Lam van God, dat de zonde van de wereld wegneemt!”