“Sta op, ga naar Zarfath, dat aan Sidon toebehoort, en woon daar. Zie, Ik heb daar een weduwvrouw geboden om u te onderhouden.” (1 Koningen 17:9) God geeft Elia een opdracht, namelijk om uit de woestijn weg te gaan en naar een plek te gaan die Zarfath heet. Daar zou hij, i.p.v. door raven door een weduwe onderhouden gaan worden. Dat klinkt goed, ware het niet dat deze vrouw niks had (zie vers 12). Elia moest God, weer, vertrouwen, maar vooral niet teleurgesteld in God raken.
Teleurgesteld in God?
Wij mensen, zeker in onze magnetronmaatschappij, hebben de neiging om teleurgesteld te raken als dingen niet naar onze wil gaan. Onze snelheid, onze timing, onze manier; we zijn gewend dat onze wil centraal staat en dat er aan onze wil voldaan wordt. Als dat niet zo is gaan we naar een andere winkel, zetten we een boos verhaal op social media, etc.
Als christenen hebben we de neiging om God op dezelfde manier te behandelen, alsof Hij een snoepautomaat is. Het juiste gebed, op de juiste tijd, levert onze resultaten op. Het voorspoed Evangelie is hier een (triest) voorbeeld van. Altijd rijk, altijd gezond, altijd geluk; dat is wat voorgehouden wordt, maar niet door de Bijbel.
Was Elia teleurgesteld in God?
God zei tegen Elia dat hij van de plek waar God voor hem voorzag, naar een plek moest gaan waar een weduwe zou voorzien. Het bleek een arme weduwe, die niet de middelen had om Elia eten en drinken te geven. Dit was een gelegenheid voor teleurstelling, vooral richting God.
Elia laat zien hoe het ook kan, hij blijft God gehoorzamen. Het voorbeeld dat we krijgen is een man die niet klaagt, niet zeurt, niet bij de pakken neer gaat zitten; Elia vertrouwt God. Hij spreekt de vrouw toe (1 Koningen 17:13-14) vol geloof en vertrouwen op God.
Hoe word je niet teleurgesteld?
Elia kende God, hij luisterde naar God, hij geloofde God. Dat is hoe je niet teleurgesteld raakt, maar juist geloof hebt. Hij kende God, hij bracht tijd door met God; bidden en Bijbel lezen. Hij luisterde naar God; zijn tijd in gebed was geen monoloog, hij stond open voor wat God terug wilde zeggen. Dat leidde naar God geloven, omdat hij God kende, omdat hij naar Zijn stem had leren luisteren.
Dat is ook hoe jij en ik teleurstelling voorkomen. God kennen, naar Hem luisteren, Hem geloven. Alleen dan ga je niet mee in de magnetronmaatschappij, maar ga je mee met Gods timing, Gods wil. Dat is geloof, dat is christen zijn. Niet teleurgesteld in God, dat is het voorbeeld van Elia. Niet teleurgesteld in God is hoe jij en ik horen te leven, want Hij is te goed, te trouw, te groot om teleurgesteld in te zijn.
Voor vragen kan je altijd contact met ons opnemen.