Vasthouden aan de zonde of niet; wat kies jij?

Vasthouden aan de zonde of niet; wat kies jij?

“Hij deed wat slecht was in de ogen van de HEERE, maar niet zoals zijn vader en zoals zijn moeder, want hij verwijderde de gewijde steen van de Baäl, die zijn vader gemaakt had. Alleen hield hij vast aan de zonden van Jerobeam, de zoon van Nebat, die Israël deed zondigen. Hij week daarvan niet af.” (2 Koningen 3:2-3) Koning Joram, de zoon van Achab, werd koning over Israël. Gods oordeel over deze man is dat hij slecht was, maar niet zo slecht als zijn vader. Achab was de slechtste koning van Israël, zijn zoon was minder slecht. De reden hiervoor was vasthouden aan de zonde van Jerobeam.

Vasthouden aan de zonde

Joram is een voorbeeld voor ons (1 Korinthe 10:11), een voorbeeld van keuzes die we deels wel en deels niet horen te maken. De goede keuzes die Joram maakte, hadden te maken met het verwijderen van de afgodsbeelden van Baäl. God wilde niet dat Israël deze afgod aanbad, Hij wilde dat Hij alleen aanbeden zou worden. Jorams keuzes waren een stap in die richting, hij deed hierin wat juist was in Gods ogen. Tegelijkertijd was zijn slechte keuze het vasthouden aan de zonde van Jerobeam. Jerobeam had een 2e plek van aanbidding richting God ingesteld (1 Koningen 12), een plek waar Israël God ‘kon aanbidden’.

Dit was een slechte keuze van deze koning, dit was een keuze waardoor hij in de slechte voetsporen van zijn voorvaderen ging. Vasthouden aan de zonde was zijn keuze, daar moest hij ook de gevolgen van dragen. En dat is precies de keuze waar wij, christenen, ook voor staan; wel of niet vasthouden aan zonde. Zonde die ons misschien met de paplepel is ingegoten, zonde die heel bekend is, zonde waar we al lang mee worstelen, etc. God stelt ons voor dezelfde keuze als Joram, kies je voor Hem, of kies je voor de zonde?

Keuze

Dit is echt een keuze, dit heeft niks met gevoel te maken. God laat ons zien dat zonde slecht is en dat zonde de dood verdient (Ezechiël 18:20); de keuze is aan jou hoe je daarop reageert. Het begint met inzien dat dingen zonde zijn, gaan zien zoals God dingen ziet. Dat is het belangrijkste, want alleen Hij ziet dingen juist. Hij weet wat wel en niet juist is, Hij weet wat echt zonde is en niet. Zodra je dingen juist ziet, kan je vóór of tegen gaan kiezen, kan je kiezen voor vasthouden aan de zonde, of de zonde loslaten.

Christen, deze keuze is van groot belang voor jou; het is misschien niet meer redding-gerelateerd, als je in Jezus gelooft heb je eeuwig leven (Johannes 20:31). Tegelijkertijd kan zonde nog steeds afstand tussen jou en God brengen (Jesaja 59:2), afstand die komt doordat jij zondigt. Vasthouden aan de zonde brengt echte gevolgen met zich mee, gevolgen die zelfs voor de christen heel ver kunnen gaan. Door te zondigen wordt je minder gevoelig voor God, je gaat Zijn stem minder verstaan, je gaat sneller door met andere zonde, je zal meer en meer jezelf gaan overtuigen ‘dat het allemaal niet zo erg is’. Dit en meer is het gevolg van de verkeerde keuze maken.

Goede gevolgen

Als jij ervoor kiest om de zonde weg te doen, om de zonde te belijden (1 Johannes 1:9), om je leven over te geven aan Jezus, dan zal je daar de goede vruchten van plukken. In plaats van vasthouden aan de zonde, kies je dan voor het afleggen van de zonde (Efeze 4-5). God wil dat we heilig voor Hem leven (1 Petrus 1), Hij wil dat we apart gezet zijn van de zonde van deze wereld. Dat is de manier om voor Hem te leven, de manier om Hem blij te maken. Zonde staat zo’n relatie met God in de weg, zonde staat echt leven voor Hem in de weg.

Het is echt van groot belang dat je radicaal voor God kiest, radicale keuzes maakt om zonde uit je leven te bannen. Zonder die keuzes te maken, zal je nooit volledig voor God leven zoals wel zou kunnen. Hij heeft zoveel meer voor je dan lauw zijn, dan een halfbakken christen zijn. Hij wil dat je leeft tot Zijn eer, volledig toegewijd aan Hem en Hem alleen. Vasthouden aan de zonde of niet, dat is de keuze waar je voor staat; wat kies jij?

Als je vragen hebt, schroom niet om contact op te nemen.