“Hij zei: De HEERE helpt u niet, waarmee zou ik u dan helpen? Met iets van de dorsvloer of van de perskuip?” (2 Koningen 6:27) Israël zat in een verschrikkelijke situatie. Ze werden belegerd door de Syriërs, er was hongersnood en het was zo erg dat mensen begonnen waren met elkaar opeten. In die situatie roept een moeder het uit naar de koning om hulp. De koning van Israël had als antwoord dat God niet hielp, en dus hij zelf ook niet. Zie jij God werken in lastige tijden?

Zie jij God werken?

De koning van Israël zag de situatie waar Israël in zat en kon maar 1 conclusie trekken: ‘De HEERE helpt u niet,’ Dat was alles dat hij zag. Hij kon niet zien hoe God bezig was in hun hopeloze situatie. Ze waren omsingeld, er was hongersnood, er waren grote problemen. En in al die lastige dingen was God stil, Hij deed niks, Hij was niet geïnteresseerd in hun situatie en in hun problemen. Daarom wilde de koning zelf ook niks doen, hij wilde het volk niet helpen. Als God niks deed, waarom zou de koning dan proberen te helpen? Als God niks deed, waarom zou de koning dan moeite doen die God zelfs niet eens doet?

Op de vraag ‘zie jij God werken’ antwoordt de koning een duidelijk: NEE! Hij zag het niet en kon het niet geloven. En toch is dat de uitdaging voor jou, God zien werken in jouw omstandigheden. God is namelijk altijd bij je (Jozua 1:9), Hij hoort alles dat je zegt en Hij ziet alles (Spreuken 15:3). Dat is de God van de Bijbel, de God Die altijd aan het werk is. Hij is nooit te druk om jou te woord te staan, nooit te druk om tijd met jou door te brengen. Je moet weten dat Hij altijd bezig is, ook als jij het niet ziet.

God werkt achter de schermen

Er is zoveel dat God doet dat de mens niet weet, Hij doet dingen die wij niet eens kunnen geloven (Habakuk 1:5). En Hij doet dat vooral achter de schermen; Hij zet allerlei dingen klaar, zorgt ervoor dat alle dingen op Zijn tijd en op Zijn manier gebeuren. Hij doet wat Hij wil (Psalm 115), hoe Hij het wil. Zie jij God werken? Als het antwoord ‘nee’ is, mag je aan Hem vragen om je ogen te openen voor Wie Hij is. Je mag Hem vragen om jou te leren leven naar Wie hij is, in geloof. We leven namelijk uit geloof, niet in aanschouwing (2 Korinthe 5:7).

Te vaak willen christenen leven naar wat ze zien, i.p.v. te leven in simpel geloof. Te vaak willen christenen wandelen naar wie ze zelf zijn, i.p.v. naar Wie God is. Het probleem is dan vaak niet eens het wel/niet zien werken van God; het probleem zit in het vertrouwen van God. De koning van Israël vertrouwde God simpelweg niet, daarom trok hij de conclusie dat God niks deed. Diezelfde conclusie kan jij trekken, als jij niet vertrouwt dat God is Wie Hij zegt te zijn. Als jij de Bijbel toch niet helemaal aanneemt zoals God die gegeven heeft, zal je dezelfde conclusie trekken als de koning van Israël.

Vertrouw jij God?

De vraag ‘zie jij God werken?’ komt neer op de vraag of jij God wel echt en compleet vertrouwt. Jouw antwoord op die vraag komt echt naar boven in lastige tijden, in moeite en in pijn. Hoe jij dan reageert laat zien of jij God wel/niet vertrouwt, in hoeverre jij God vertrouwt. Juist in die tijden laat je reactie zien hoe jij tegenover God staan, hoe jij God ziet. En dan zie je of je God wel of niet vertrouwt. Dan zie je of je God echt zo vertrouwt als dat je zegt.

Vertrouw jij God? Ken jij God? Zie jij God werken? Jouw antwoorden op deze vragen gaan bepalen of jij hetzelfde doet als de koning van Israël, of dat je echt leeft naar Wie God is. Jouw keuzes in lastige tijden bepalen of jij God echt vertrouwt, of dat je Hem alleen vertrouwt als je Hem ziet werken. De keuze is aan jou, vertrouw jij God?

Als je vragen hebt, schroom niet om contact met ons op te nemen.